Trump prijeti EU novim carinama na automobile. Sutra je dan D!

Nakon nedavno Kini, SAD i Europskoj uniji prijeti novim carinama, ukoliko pregovori, dogovoreni za srijedu, ne uspiju. Ovaj put moglo bi se raditi o automobilima!

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je sinoć kako će Washington uvesti carine na uvoz automobila iz EU ukoliko propadnu pregovori s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Pregovori će se održati u srijedu, 25. srpnja.

Potpuno je jasno kako Trump ne namjerava ići ni na kakve ustupke. On je javno trgovinsku politiku svojih prethodnika nazvao „glupom“.

„Desetljećima su SAD dozvoljavale drugim državama krasti naša radna mjesta, zatvarati naše tvornice i rastakati naša bogatstva. To što se dogodilo naprosto je užasno. Kao predstavnik biznisa, ja sam govorio o tome prošlih 20 godina. Naše vođe ništa nisu učinili – ništa. To nije ciljana trgovina, to je glupa trgovina. Mi sada imamo drugi pristup. EU zauzima vrlo oštar stav u odnosu na SAD. Ali oni će doći k meni u srijedu. Pogledat ćemo, možemo li riješiti situaciju. U protivnom, morat ćemo nešto učiniti s milijunima njihovih automobila, koje oni isporučuju savku godinu“, izjavio je predsjednik Trump na konferenciji posvećenoj razvoju domaće proizvodnje, na kojoj su sudjelovali predstavnici američke industrije.

Kao glavne probleme u trgovinskoj sferi Trump je ponovo označio Kinu, Sporazum o sjeverno-američkoj zoni slobodne trgovine (NAFTA), ali i „poštenje u okviru WTO-a“.

Podsjećamo: Trump je već ranije izjavio kako će SAD uvesti carine od 20% na automobile iz EU, ako EU ne ukine trgovinske barijere u odnosu na američke tvrtke. Trump je, također, pozvao europske proizvođače automobila na otvaranje svojih tvornica u SAD-u. Pri tom su i stručnjaci i tržišni igrači više puta upozoravali, kako carine na automobile, kojima prijeti Trump, mogu udariti na proizvodnju s 300 milijardi dolara i da će za sobom sigurno povući odgovarajuće protumjere. Juncker će, vjerojatno, Trumpu signalizirati spremnost EU i predložiti razmatranje tzv. višesmjernog sektorskog sporazuma o sniženju carina na automobile između SAD-a i EU, i drugih velikih zemlja-izvoznica automobila. Takav sporazum, koji bi mogao snažno utjecati na automobilski sektor, traži vrijeme za proučavanje. Niz izvoznika već sada smatra kako Trump na to neće pristati.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like