Trump prikupio više od 40 milijuna dolara za svoju predizbornu kampanju

Predsjednik SAD-a Donald Trump u prvom je kvartalu 2019. g. prikupio 30 milijuna eura za svoju predizbornu kampanju, vezano uz predsjedničke izbore koji se iduće godine održavaju u toj zemlji (info: CNBC).

Ukupno gledano, Trump je do sada prikupio više od 40 milijuna dolara za svoju predizbornu kampanju. K tome se još moraju dodati i proračunska sredstva, pribavljena od strane Republikanske stranke – 46 milijuna dolara. Na taj bi način Trump u svojoj „kasici“, potrebnoj u borbi za njegov drugi predsjednički mandat, za sada imao 86 milijuna dolara. Time su Trumpova, u tu svrhu namjenjena sredstva previsila ona od strane kandidata Demokratske stranke: Bernie Sanders ima oko 18,2 milijuna dolara namjenjena za predizbore, a senatorica iz Kalifornije Kamala Harris 12 milijuna dolara. Zajednički gledano, 8 kandidata, koji se planiraju boriti u predsjedničkoj kampanji na strani Demokratske stranke, imaju ukupno 65,8 milijuna dolara.

Zanimljivo je kako je Trump jedini predsjednik koji je počeo prikupljati sredstva za nove predsjedničke izbore, jedva stupivši na dužnost u siječnju 2017.g. Upravo je tada on podnio dokumente potrebne za svoj reizbor, što mu je omogućilo prikupljanje sredstava u predizborni fond tijekom svog čitavog dosadašnjeg mandata. Trumpov predizborni stožer planira do predsjedničkih izbora prikupiti čak milijardu dolara, navodi Bloomberg.

Prema informacijama američke izborne komisije, rashodi za prošlu predsjedničku kampanju (2016.), koja je trajala 17 mjeseci, kod Trumpa su iznosili 429,5 milijuna, a kod njegove protukandidatkinje iz Demokratske stranke Hillary Clinton gotovo dvostruko više – 897,7 milijuna dolara. To zanači kako novac, iako vrlo bitan, ipak više nije i odlučujući čimbenik koji određuje izbornog pobjednika, a kako je to do sada obično bilo. Očito, politički programi, a možda još i više ideološka orjentacija pojedinog kandidata imaju sve veću važnost u određivanju konačnih izbornih rezultata, a kako bi to, u stvari, trebalo i biti.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like