Trump proglasio izvanredno stanje u Washingtonu

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je uvođenje izvanrednog stanja u Washingtonu i tamo poslao saveznu pomoć. Prema medijskim izvještajima, Bijela kuća je objavila kako je to učinjeno s ciljem osiguranja sigurnosti uoči inauguracije novog predsjednika Joe Bidena, zakazane za 20. siječnja.

“Predsjednik Donald Trump objavio je danas da je proglašeno izvanredno stanje u okrugu Columbia i naložio je usmjeravanje savezne pomoći kao pomoć okrugu zbog izvanredne situacije oko 59. predsjedničke inauguracije”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Ranije je televizijski CNN izvijestio da je FBI primio informacije o predstojećim “oružanim prosvjedima” u 50 gradova, uključujući glavni grad SAD-a. CNN navodi kako FBI vjeruje da je napad na Capitol u Washingtonu bio samo početak masovnih planiranih akacija od strane Trumpovih pristaša koji ne priznaju Bidenovu pobjedu.

Kao što je objašnjeno u Trumpovoj administraciji, odluka šefa države omogućit će Odjelu za nacionalnu sigurnost i Federalnoj agenciji za upravljanje izvanrednim situacijama “da koordiniraju sve napore u odgovoru na katastrofu kako bi ublažili poteškoće i patnje lokalnog stanovništva uzrokovane izvanrednom situacijom, te pružiti odgovarajuću pomoć”.

Izvanredno stanje trajat će od 11. do 24. siječnja. Snage Nacionalne garde također su poslane u glavni grad SAD-a.

Medij Politico navodi kako je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila u srijedu izvanredno stanje u gradu nakon preuzimanja Capitola od strane izgrednika koje je poticao Trump. Izvješća o daljnjim planiranim nasilnim demonstracijama nastavila su kružiti uoči Dana inauguracije, a da Trumpova naredba u ponedjeljak omogućuje Ministarstvu domovinske sigurnosti i Saveznoj agenciji za upravljanje izvanrednim situacijama da pomognu gradu u bilo kakvom hitnom odgovoru.





 

 

Komentari

komentar





You may also like