Trump protiv uklanjanja spomenika povijesnim osobama u Washingtonu

Američki predsjednik Donald Trump ne slaže se s prijedlogom gradskih vlasti Washingtona o uklanjanju spomenika pojedinim – povijesno važnim osobama, navodno krivima za rasizam. Radi se o nekoliko bivših američkih predsjednika, kao i poznatom moreplovcu Kristoforu Kolumbu – otkrivaču Amerike.

O tome je izvijestila Bijela kuća na službenoj web stranici, priopćenjem, kojeg možete vidjeti ovdje.

Radi se o prijedlogu za uklanjanje spomenika Washingtonu, Kolumbu, Andrewu Jacksonu i Jeffersonu, a „radikalno liberalni gradonačelnik Washingtona ponavlja istu priču, koja je korištena od strane ljevičara za poticanje na opasne pobune: uništenje naše povijesti i uništenje našeg velikog nasljeđa“, naglašava se u priopćenju iz Bijele kuće.

Podsjećamo: 31. kolovoza posebno vijeće gradske uprave Washingtona predložilo je preimenovanje ili uklanjanje 1330 gradskih objekata, navodno povezanih s rasizmom.

Čitava histerija vandalskog obračunavanja sa spomenicima počela je na valu masovnih proturasističkih prosvjeda koji su zahvatili američke gradove nakon ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda, uzrokovanog grubom primjenom policijske sile pri njegovu uhićenju. 

Komentari

komentar

loading...

You may also like