Trump razmišlja o dolasku u Moskvu, na rusku vojnu paradu 9. svibnja

Američki predsjednik Donald Trump ne isključuje mogućnost svoga dolaska na tradicionalnu rusku vojnu paradu, koja se na moskovskom Crvenom trgu održava na Dan pobjede, 9. svibnja.

Trump je potvrdio primitak poziva i kazao kako ga je „predsjednik Putin pozvao“ i da je „to velika stvar“. Dodao je kako je „zahvalan na pozivu, koji se odnosi na samu sredinu naše političke sezone“, da će pogledati hoće li moći doći i da će „biti sretan“ ukoliko u tome uspije.

Radit će se o obilježavanju 75. godišnjice ruskog Dana pobjede, a za tu je svečanost iduće godine u Moskvu pozvano 17  šefova država, izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika Yuri Ushakov, ne precizirajući o kojim se zemljama radi.

Ovdje bismo dodali kako će od Trumpa navedena „sredina političke sezone“ zapravo značiti vrhunac američke predsjedničke predizborne kampanje pa je ipak teško vjerovati da će se on usuditi na takav korak s obzirom na ionako učestale optužbe iz demokratskog tabora o Trumpovim „ruskim vezama“ i općenite demonizacije te zemlje u američkom političkom i medijskom prostoru, koja ne jenjava već pet godina – od početka ukrajinske krize. Naravno, Trump je već puno puta dokazao kako je kao državnik posve nepredvidljiv i nekonvencionalan pa se ništa ne smije a priori isključivati. Podsjetimo se samo na Trumpovo „soliranje“ na posljednjem summitu zemalja G7 u Francuskoj, kada se jedini založio za vraćanje Rusije u članstvo toga „elitnog kluba“ na summitu te organizacije iduće godine u SAD-u (taj prijedlog nije prošao većinom glasova).

Zato će se i oko ovog pitanja raditi isključivo o trenutačnoj procjeni Donalda Trumpa i njegovog izbornog stožera, je li ili nije u tome trenutku politički oportuno putovati Putinu u goste.

Komentari

komentar





You may also like