Trump se predomislio: SAD neće ekonomski opustošiti Tursku

Turski medij Daily Sabah u utorak, 15. siječnja, piše, kako je američki predsjednik Donald Trump, nakon sinoćnjeg telefonskog razgovora s turskim čelnikom Recepom Tayyipom Erdoganom zamijenio svoj gnjev s milošću, ne govorivši više o „ekonomskom opustošenju“ Turske, već o „velikom potencijalu“ trgovinsko-ekonomskih veza dviju država.  

Nakon razgovora s Erdoganom Trump je, uobičajeno, svoje misli podijelio s javnošću preko svoje tvit objave, kazavši slijedeće: „Govorio sam o gospodarskom razvoju između SAD-a i Turske – veliki je potencijal za značajno proširenje.“

U razgovoru su se dvojica državnika dotakla i zajedničke suradnje u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“ i uspostavi zone sigurnosti na sjeveru Sirije široke 20 milja.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump preksinoć je Turskoj zaprijetio „ekonomskim opustošenjem“ ako pokrene napad na sirijske Kurde, kojima SAD i nakon svog vojnog povlačenja iz Sirije nastavljaju pružati političku, a prema potrebi vjerojatno i zračnu zaštitu iz svojih baza izvan Sirije. Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin brzo je reagirao na te riječi, kazavši, kako službena Ankara od SAD-a očekuje „uvažavanje strateškog partnerstva“ između dviju zemalja.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like