Trump se spreman susresti sa sjevernokorejskim vođom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne isključuje vjerojatnost njegovog susreta sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-unom.

„Ukoliko to bude potrebno – susrest ću se s njim, ja bih to napravio“, izjavio je čelnik Bijele kuće u intervjuu agenciji Bloomberg.

Kasnije je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio, kako za takav susret još „nema uvjeta“. Prema njegovim riječima, „ukoliko Pjongjang nastavi svoje aktivnosti, ti uvjeti se neće niti pojaviti“. Također je izjavio kako predsjednik Trump shvaća „ugrozu koja dolazi od strane Sjeverne Koreje i čini sve moguće kako bi je uklonio“.

Geoplolitika.News podsjeća kako pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka traju od 2003. godine, i da u njima sudjeluje šest država: Japan, Južna Koreja, Kina, Rusija, SAD i Sjeverna Koreja.

Međutim, pregovori su neformalno prekinuti 2008. godine. S dolaskom nove američke administracije napetost u američko-južnokorejskim odnosima raste zbog nastavka nuklearnog i raketnog programa sa strane Pjongjanga, ali i zbog čestog izvođenja američko-južnokorejskih vojnih vježbi u blizini granica dviju država. Osim toga, Washington je nedavno obznanio završetak američke ere „strateške suzdržanosti“ po tom pitanju i pokrenuo snažne pomorske snage prema zoni Korejskog poluotoka. Međutim, čini se kako opasnosti od neposrednog izbijanja ratnog sukoba zapravo nema i da sve, kao i uvjek, ostaje na razini političke retorike pomiješane s demonstracijom vojnih mišića. Jednostavno se na tom prostoru prelama prevelika količina međunarodnih silnica i on predstavlja koncentrat nacionalnih interesa najjačih globalnih igrača – SAD-a, Rusije i Kine, uz regionalne „teškaše“ poput Japana i Južne Koreje. Iz tog razloga, bilo kakav ishitreni i jednostrani potez, neusuglašen s ostalim ključnim akterima, zapravo bi značio i svjetski rat s golemom količinom žrtava, makar i „samo“ na Korejskom poluotoku. Bliskoistočna kriza u usporedbi s tim sukobom bila bi „dječja igra“ i zato će se strasti i militaristička retorika nesumnjivo snižavati, neovisno o oštroj razmjeni političkih optužbi i prijetnji koje će još neko vrijeme zasigurno potrajati.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like