Trump se žuri: učinio je bitan ustupak u pregovorima s Kinom

Nije tajna kako američki predsjednik Donald Trump želi što prije postići sporazum s Kinom s obzirom na predsjedničke izbore koji se u SAD-u održavaju iduće godine i u kojima on želi osvojiti i drugi mandat. A upravo novi sporazum s Kinom, oko kojega dvije strane pregovaraju već jako dugo, a svi najavljeni rokovi od strane Trumpa za njihov završetak već su prebačeni, jedan je od njegovih glavnih unutarnjo i vanjskopolitičkih aduta koji bi mu trabali olakšati put prema zacrtanom cilju. Proteklih je mjeseci Trump najavljivao domaćoj javnosti skoro potpisivanje tog trgovinskog sporazuma, označujući ga kao veliki poklon Amerikancima, „o kojem će se pričati još godinama“. Međutim planirani susreti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i njihovo potpisivanje sporazuma već je više puta odgađano, a kada će do njihovog susreta s tim ciljem stvarno i doći, još je uvijek nepoznato iako se, nedvojbeno, stvar bliži svome kraju jer je to u interesu obiju strana.

Ali u čitavoj ovoj priči problem leži u tome što i suprotna strana (Peking) jako dobro zna da se Trumpu žuri, zbog čega ne želi „trčati pred rudo“, a još manje postići sporazum koji bi joj nanio više negativnih  posljedica od onih koje je spremna prihvatiti. Kina političkih reperkusija zbog karaktera budućeg sporazuma, poput neugodnih oporbenih pitanja i prozivki vladi uoči neizvjesnih izbora, a kako je to u SAD-u, jednostavno nema zbog svog političkog sustava i ukupnog državnog ustroja. Naravno, obje strane, ukoliko žele doći do konačnog sporazuma moraju učiniti ustupke, samo je pitanje čiji će biti veći, bolniji i ozbiljniji po njihove interese. A kako se do sada smatralo, upravo bi Kina trebala dati veće ustupke američkoj strani s obzirom na golemi trgovinski suficit u međusobnoj robnoj razmjeni (koji, naravno, ide njoj u korist) i zbog kojih ona ima više manevarskog prostora, ali i na tradicionalnu kinesku strpljivost u ostvarenju zacrtanih strateških planova, zbog čega je ona povremeno spremna „zakočiti“ dinamiku svoga razvoja, da bi potom, kada se za to stvore povoljniji uvjeti, opet „ubacila u petu brzinu“. Međutim, stvari se, očito, barem ukoliko je suditi prema slijedećoj vijesti, i po tom pitanju počinju mijenjati.

Naime, američki predsjednik Donald Trump isključio je iz daljnjih pregovora s Kinom pitanje o ekonomskoj cyber-špijunaži i o slučajevima koji su s tim povezani, a na koje je američka strana posljednjih mjeseci aktivno ukazivala, a Kina ih odbacivala kao nepostojeće. Radi se o njegovom ozbiljnom ustupku Pekingu – tvrdi poslovni medij The Financial Times.

Ranije je Washington optuživao Peking da je kineska vlada sponzorirala virtualne napade na američke tvrtke, a američki su se službenici i stručnjaci iz sfere sigurnosti ne jednom žalili i ukazivali da su se u posljednje dvije godine značajno povećali slučajevi kineske krađe korporativnih tehnologija i intelektualnog vlasništva. Međutim, stav Bijele kuće oko toga pitanja javno počinje omekšavati.

Podsjećamo: posljednji krug američko-kineskih trgovinskih pregovora počeo je u Pekingu 30. travnja, a američku delegaciju predvodio je ministar financija Steven Mnuchin. Slijedeći pregovarački krug počinje 8. svibnja, pri čemu većina svjetskih analitičara posljednjih dana smatra kako dvije zemlje ulaze u završnu fazu razgovora uoči konačnog potpisivanja trgovinskog sporazuma. Sporazuma – koji će dosta toga riješiti što se njihove gospodarske suradnje tiče, ali ni u kom slučaju neće zaustaviti međusobnu rasteću geopolitičku napetost, koja se u osnovi svodi na buduće globalno vodstvo jedne ili druge strane, prije svega u sferama visoke tehnologije i obrane.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like