Trump smanjuje broj američkih vojnika u Afganistanu

Američki predsjednik Donald Trump je na medijskoj konferenciji, održanoj na kraju njegovog službenog posjeta Indiji, obećao smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu na 8600. Trenutačno ih se tamo nalazi oko 14 tisuća. Radi se o značajnom smanjenju njihovog broja ali i ostanku dovoljnog broja vojnika da bi nastavili osiguravati američke ključne interese, prije svega one političke – vezane za utjecaj na vladu u Kabulu.

Na današnjoj konferenciji za medije Trump je izjavio kako su za postizanje sporazuma s talibanima u SAD-u sada čak i oni koji ga stalno kritiziraju. „Mi smo u Afganistanu bili tijekom 19 godina“, kazao je američki vođa i dodao, kako „ljudi rado žele vidjeti da težimo smanjenju broja naših vojnika do 8600 ljudi, nakon čega ćemo donijeti odluku kakav će biti konačan rezultat“.

Washington je već ranije najavio pripremu potpisivanja sporazuma s talibanima za 29. ovoga mjeseca, koji uključuje i zaustavljanje nasilja u Afganistanu na tjedan dana. Prema navodima afganistanske televizije Tolo, proces obustave nasilja trebao bi početi u pola noći s petka na subotu prema lokalnom vremenu.

 

Komentari

komentar





You may also like