Trump: smatrat ćemo Iran odgovornim za raketne napade u Iraku

Nakon što je u nedjelju na veče, 20. prosinca, u bagdadskoj „zelenoj zoni“ raketama napadnuto američko veleposlanstvo u Iraku, sinoć se na svom tviteru oglasio predsjednik SAD-a Donald Trump nakon sastanka s visokim dužnosnicima u Bijeloj kući.

Trump  je upozorio Iran da će Sjedinjene Države njega smatrati odgovornim “ako (samo) jedan Amerikanac bude ubijen” u raketnim napadima u Iraku, za umiješanost  u koje je američka administracija (konkretno, državni tajnik Mike Pompeo, op. GN.) prethodno optužila Teheran (info: The New York Times).

“Prijateljski zdrav savjet Iranu”, napisao je Trump. „Ako (samo) jedan Amerikanac bude ubijen, držat ću Iran odgovornim. Dobro razmislite.”

Nakon njegove objave uslijedila je i izjava američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM, zona odgovornosti širi Bliski istok), koje je nedjeljni napad nazvalo najvećim u posljednjih deset godina.

“Raketni napad na Zelenu zonu u Iraku 20. prosinca 2020. gotovo je sigurno izvela skupina milicija uz potporu Irana”, izjavio je Bill Urban, glasnogovornik CENTCOM-a.

Napad s 21 raketom “očito nije bio usmjeren na izbjegavanje žrtava”, rekao je.

U napadu je ubijen najmanje jedan irački civil, a oštećene su i neke zgrade u američkom diplomatskom kompleksu. To pogoršava rastuće napetosti između SAD-a i Irana u posljednjim danima Trumpovog predsjedanja. Prošli mjesec, sadašnji šef Bijele kuće odvraćen je od napada na Iran nakon što su njegovi pomoćnici upozorili da bi mogao prerasti u širi sukob, piše NYT.

Podsjećamo: Sjedinjene Američke Države ovog su mjeseca smanjile broj osoblja u svom veleposlanstvu u iračkom glavnom gradu Bagdadu uoči prve godišnjice atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom zračnom napadu 3. siječnja u međunarodnoj zračnoj luci spomenute iračke prijestolnice. Američki dužnosnici svoju su odluku obrazložili zabrinutošću zbog moguće odmazde proiranskih paravojnih formacija u Iraku. Još u rujnu Washington upozorio iračku vladu da će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Bagdadu ako ona ne poduzme odlučne mjere za zaustavljanje raketnih i drugih napada grupa koje podržavaju Iran.

Napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu

 

Komentari

komentar

You may also like