Trump snimljen kako od povjerenika za izbore u Georgiji traži promjenu rezultata: “želim naći 11.780 glasova”

Američki predsjednik Donald Trump radio je pritisak na dužnosnika savezne države Georgije nadležnog za izbore da “nađe” dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi,  po snimci telefonskog razgovora od subote koju je dobio list Washington Post.

Washington Post je u nedjelju objavio dijelove sat vremena dugog telefonskog razgovora između Trumpa i državnog tajnika Georgije Brada Raffenspergera, također republikanca, i napisao da se Trump naizmjence dodvoravao, molio i prijetio Raffenspergeru neodređenim kaznenim posljedicama u pokušaju da poništi svoj izborni poraz od izabranog predsjednika Joea Bidena u toj državi.

List navodi da su Raffensperger i njegov savjetnik tijekom cijelog razgovora odbacivali Trumpove tvrdnje i odgovorili predsjedniku da se oslanja na osporene teorije urota o izborima koji su bili pošteni i ispravni. Audio izvadci koje je list objavio to i potvrđuju.

“Narod Georgije je ljut, ljudi u zemlji su bijesni”, rekao je Trump, po dijelu snimke koju je na svojim internetskim stranicama objavio list.

“Nema ništa lošega, znate, ako kažete da ste se preračunali”, rekao je.
“Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo naći 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi”, kaže Trump u razgovoru ustrajavajući da “nema šanse” da je izgubio u Georgiji, piše HINA.

Trump također upozorava republikanca Raffenspergera da promjeni rezultate izbora u Georgiji i zato što će, u suprotnom, republikanci izgubiti ključne izbore za Senat u Georgiji koji se održavaju u utorak.

Naime, republikanci moraju osvojiti barem jedno od dva senatska mjesta Georgije kako bi zadržali većinu u Senatu, a Trump aktivno sudjeluje u kampanji.

“Znate narod Georgie zna da je ovo bila prevara. I zbog toga što ste učinili predsjedniku mnogi neće izići (na izbore, op.a), a mnogi će republikanci glasati negativno jer preziru to što ste učinili predsjedniku”, poručio je Trump u telefonskom razgovoru.

 

Komentari

komentar
loading...

You may also like