Trump spreman na privremeni sporazum s Kinom

Novi krug američko-kineskih trgovinskih pregovora održat će se u listopadu, a dvije se strane za njega intenzivno pripremaju. Posljednjih su dana vidljivi pojedini pozitivni tonovi ali i konkretni praktični potezi s obiju strana usmjerenih prema pokazivanju dobre volje (ukidanje pojedinih carina, odlaganje primjene onih – već ranije zakazanih zbog obilježavanja proslave 70. godišnjice NR Kine i sl.), ali vrhunac svega je ipak bila informacija američkog Bloomberga od prije dva dana, kako je Trump spreman s Pekingom i na privremeni sporazum. Tu su informaciju nakon toga negirali pojedini američki utjecajni mediji, ali, kako se čini – njezino negiranje nije bilo uvjerljivo.

Naime, sinoć je predsjednik Donald Trump izjavio kako su Sjedinjene Države spremne razmotriti sklapanje privremenog sporazuma s Kinom, ali da još uvijek računaju na potpisivanje cjelokupnog dokumenta. O tome je izvijestio tamošnji medij CNBC.

„Ako mi želimo postići sporazum, učinimo to. Mnogi ljudi o tome govore, ja vidim kako mnogi analitičari govore o privremenom sporazumu i da mi možemo najprije riješiti laka pitanja. Ali nema lakoga ili složenoga. Ili jest sporazum ili ga nema Ali i tu ćemo varijantu mi također razmotriti“, kazao je američki vođa, očito ublažavajući retoriku prema Pekingu uoči novog pregovaračkog ciklusa.

Komentari

komentarloading...

You may also like