Trump spriječio dolazak američke delegacije na Svjetski gospodarski forum u Davosu

Zanimljiva vijest stigla je danas iz Washingtona. Naime, nakon što su organizatori Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu ne tako davno zaprijetili Rusiji zabranom dolaska njezine delegacije na forum, koji se u tom švicarskom gradu održava slijedeći tjedan, neočekivano im je stigao težak udarac od strane europskog prekoatlantskog partnera.

Tako je u petak, 18. siječnja, Bijela kuća priopćila kako je američki predsjednik Donald Trump obustavio slanje američke delegacije na forum u Davos.  Prema riječima glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders, putovanje je zaustavljeno zbog djelomične blokade rada američke vlade.

Naime, Trump je prošle godine osobno sudjelovao u radu toga foruma i navodno je na njega namjeravao ponovo putovati i ove godine. Međutim, prošli tjedan svoje je putovanje u Davos obustavio zbog bitke koju s demokratima vodi u američkom Kongresu vezano uz financiranje graničnog zida s Meksikom. Ona je i dovela do djelomične paralize rada američke vlade i neisplate plaća za oko 800 tisuća državnih službenika.

U Davos su trebali putovati samo američki ministar financija Steven Mnuchin i državni tajnik Mike Pompeo, ali je danas postalo jasno kako je Trump zaustavio i njihov odlazak na tamošnji forum.

„Zbog uvaženja prema 800 tisuća izvrsnih američkih djelatnika, koji ne dobivaju zarađenu plaću… predsjednik Trump je obustavio putovanje čitave delegacije na Svjetski gospodarski forum u Davosu, u Švicarskoj“, izjavila je Sarah Sanders.

Pa iako prijetnje zabrane ruskoj delegaciji dolaska u Davos od strane organizatora foruma i ova Trumpova odluka sigurno nemaju uzročno-posljedične veze, nije tajna da se Trump prošle godine na tom forumu prilično neugodno osjećao i da su ga glavni svjetski globalisti, tada tamo nazočni, „gledali poprijeko“, kao „neželjeno dijete“ koje prijeti njihovim planovima za budući ustroj svijeta. Za rusku delegaciju ne znamo hoće li u Davos putovati, ali ukoliko se dogodi da na forumu ne budu predstavnici dviju glavnih svjetskih velesila, čiji međuodnos i kreira globalno stanje stvari, sama smisao i učinak nekakvih završnih, zajedničkih deklaracija u tako „krnjem“ sastavu, nedvojbeno će biti upitne stvarne važnosti, a puno će više biti  deklarativnog karaktera.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like