Trump sretan odlukom Vrhovnog suda

Američki Vrhovni sud pristao je razmotriti žalbu na odluke dvaju nižerangiranih sudova koji su blokirali ukaze predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljana šest većinski muslimanskih zemalja. Vrhovni sud je istodobno dao mogućnost stupanja na snagu pojedinim odredbama iz ukaza američkog čelnika. Vrhovni sud je pojasnio kako se ograničenja ne smiju primjenjivati na one osobe koje od prije imaju veze s osobama ili tvrtkama u SAD-u, a prema svim ostalima mogu.

Takva odluka najviše američke sudbene instance izazvala je radost predsjednika Trumpa, koji je izjavio, kako jednoglasna odluka Vrhovnog suda predstavlja „čistu pobjedu za nacionalnu sigurnost SAD-a“ i da će ona „učiniti efikasnijim privremene zabrane dolaska ljudi iz šest država u kojima je visoka razina terorizma i prijam izbjeglica“.

Žalbu na ukaz predsjednika Vrhovni sud će u cjelosti razmatrati u listopadu ove godine, kada će biti odlučeno hoće li se on primjenjivati ili će biti u potpunosti ukinut.

Podsjećamo, radi se o tzv. drugom migracijskom ukazu predsjednika Trumpa, koji podrazumjeva 90-odnevnu zabranu ulaska u SAD državljana Irana, Jemena, Libije, Sirije, Sudana i Somalije, kao i 120-dnevnu zabranu ulaska izbjeglica u Sjedinjene Američke Države.

  

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like