Trump: stavit ću veto na vojni proračun, ako se ne ukine nepravedna zaštita društvenih mreža

Američki predsjednik Donald Trump poručio je objavom na Twitteru da će staviti veto na Zakon o odobrenju nacionalne obrane koji mora biti usvojen u Kongresu kako bi se odobrio vojni proračun za 2021. težak 740 milijardi dolara, ako Kongres ne ukine zakon koji štiti društvene mreže od odgovornosti za sadržaj.

Riječ je o tzv. “Sekciji 230” zakona iz 1996. koja podrazumijeva da pružatelji usluga na internetu nisu odgovorni za sadržaj koji objavljuje treća strana.

“Sekcija 230, što je poklon SAD-a ‘Big Techu’ koji ih štiti od odgovornosti (…), ozbiljna je prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i integritetu izbora. Naša zemlja nikada neće biti sigurna i osigurana ako to ostavimo. Zato, ako vrlo opasna i nepoštena sekcija 230 ne bude u potpunosti uklonjena, u sklopu Zakona o odobrenju nacionalne obrane (NDAA), bit ću prisiljen nedvosmisleno staviti VETO na zakon kada dođe na moj predivni radni stol. Vratimo Ameriku SADA. Hvala!”, objavio je Trump na Twitteru.





Donald Trump oštro kritizira, od kampanje, društvene mreže zbog, kako tvrdi, cenzuriranja sadržaja koji ne idu u prilog demokratima. Podsjetimo, u izbornoj je kampanji Twitter prvotno cenzurirao članak New York Posta o korupcijskoj aferi Bidenova sina Huntera, da bi kasnije samo stavio upozorenje na objavu, ali je New York Post ostao jedno vrijeme blokiran na Twitteru. Trump je pak nakon izbora optužio “veliki medije, veliki kapital i tehnološke divove” (“big media, big money and big tech”) za uplitanje u izbore kako bi pomogli Bidenu.

Sve više republikanca i konzervativnih komentatora zbog ideološke pristranosti najvećih društvenih mreža iznosi prijedloge o ograničenju njihove moći, pa tako i putem cijepanja tih velikih kompanija na manje dijelove, što je do sada bio zahtjev samo lijevog krila Demokratske stranke.

Primjerice, utjecajni komentator Fox Newsa Tucker Carlson govorio je o “cenzorskom kartelu” tehnoloških divova.





Komentari

komentar

You may also like