Trump Turskoj nudi ili uništenje ili posredništvo u sporazumu s Kurdima

Američka politika nastavlja vrludati u svojim izjavama vezanim uz 9. listopada započetu tursku vojnu operaciju „Izvor mira“ na sjevero-istoku Sirije s ciljem, kako navodi Ankara, uspostave tzv. sigurnosne zone za zaštitu turskih južnih granica, borbe protiv terorizma i pomaganja u uspostavi reda i stabilnosti u tom dijelu Sirije. Tako demokrati i republikanci u američkom Kongresu govore o pripremi nekakvih protuturskih sankcija, predsjednik Donald Trump čas pojačava protutursku retoriku čas smiruje situaciju, dok Pentagon radi po svome, kao i mediji.

Tako je danas u Pentagonu objavljeno da je američki ministar obrane Mark Esper tijekom telefonskog razgovora, obavljenog u četvrtak na veče s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom, odlučno pozvao Tursku na završetak vojne operacije, „kako bi se povećale šanse da SAD , Turska i američki partneri pronađu zajednički način za deeskalaciju stanja prije negoli ona postane nepopravljiva“. Pentagon je također upozorio turski državni vrh da vojni prodor u susjednu arapsku zemlju i rat s lokalnim kurdskim pobunjenicima može imati „ozbiljne posljedice“ za Ankaru.

S druge strane predsjednik Trump je, nakon početne zapovjedi o povlačenju američkih vojnika sa sjevero-istoka Sirije i time danog „zelenog svjetla“ za tursku intervenciju, ubrzo zaprijetio Ankari uništenjem turske ekonomije ali i pozvao turskog kolegu Erdogana u posjet SAD-u idućeg mjeseca. U jednom od svojih svježijih tvitova (10. listopada) na tu temu, Trump je napisao kako jedna od varijanti za riješenje novonastaloga stanja može biti i da SAD postanu posrednik između Turske i sirijskih Kurda u postizanju njihovog sporazuma. Preciznije, izjavio je o tri moguće američke varijante: uz navedeno posredništvo to su još i slanje tisuća američkih vojnika i pobijeda u vojnom odnosu snaga, kao i izvršenje ozbiljnog napada na Tursku u financijskoj sferi s pomoću sankcija.

Najrealnije je ipak očekivati da Amerikanci protiv Turske neće poduzeti ništa konkretno, osim u slučaju da ona „prijeđe crtu“ i pokrene neku sveopću i široku vojnu operaciju protiv snaga sirijskih kurda i da pritom učini zločine protiv civilnog stanovništva. A kako to nije plan turske vojne operacije, a sami sirijski Kurdi će se teško odlučiti na totalni i sveopći otpor višestruko po svim vojnim parametrima nadmoćnoj turskoj vojsci, stvar će vjerojatno ostati na političko-diplomatskoj razini međusobne snošljivosti Turske i njezinih zapadnih saveznika u NATO-u, a sama operacija turske vojske ne bi trebala trajati predugo s obzirom na odnos snaga i kurdski osjećaj izdanosti i ostavljenosti od svih, prije svega SAD-a. Stanje bi se na terenu, naravno, moglo zakomplicirati ako bi to bilo u interesu SAD-a, primjerice kroz pružanje nekakve snažne vojne pomoći Kurdima u oružju i logistici, ali Washington nema takve planove. Njegovi planovi sa sirijskim Kurdima posve su drukčiji, a nešto više o tome smo rekli i u jučerašnjoj analizi koju možete pročitati na linku ispod ovoga teksta.

Zoran Meter: TRUMP: KURDI NAM NISU POMOGLI U ISKRCAVANJU U NORMANDIJI
 

Komentari

komentar

You may also like