Trump tvrdi da će biti uhićen u utorak: Poziva pristaše na prosvjede

Bivši predsjednik Donald Trump rekao je danas kako očekuje da će ga okružno tužiteljstvo na Manhattanu sljedećeg tjedna uhititi u vezi s istragom i pozvao je pristaše na prosvjede dok se njujorška policija priprema za moguću optužnicu.

U objavi na društvenoj mreži Truth (gdje je prešao nakon što mu je ukinut Twitter račun) Trump je, misleći na sebe, rekao da će “vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Država biti uhićen u utorak sljedećeg tjedna”. “Protestirajte, uzmite našu naciju natrag”, napisao je. Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” podataka iz ureda okružnog tužitelja na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhićen. Nije rekao koja je optužnica u pitanju.

CNN izvještava da su se cijeli tjedan održavali sastanci između gradskih, državnih i saveznih agencija za provođenje zakona u New Yorku o tome kako se pripremiti za moguću optužnicu protiv Trumpa. Iako Trump nije ponudio nikakve detalje o tome zašto očekuje da će biti optužen, njegov pravni tim je već ranije najavio da očekuju da će se to dogoditi uskoro.

Očekuje se da će se bivši predsjednik predstaviti svoju stranu na Manhattanu nakon podizanja formalnih optužbi i izrazio je interes da nakon toga održi govor, no hoće li to na kraju i učiniti ostaje za vidjeti. Trump se privatno požalio kako vjeruje da će biti optužen samo zato što misli da ga okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg “mrzi”, prema izvoru koji je upoznat s Trumpovim riječima.

Njegov poziv na prosvjed kao odgovor na potencijalno uhićenje plaši policiju jer ih podsjeća na incident kada je opetovano pozivao svoje pristaše da odbace rezultate predsjedničkih izbora 2020., što je kulminiralo napadom na američki Kapitol 6. siječnja 2021. Neki od Trumpovih savjetnika privatno su ga pozvali da ne poziva na prosvjede, zabrinuti zbog mogućnosti masovnog prosvjeda na ulicama Manhattana koji izmiče kontroli, piše CNN.

Komentari

komentar

You may also like