Trump: sporazum s Kinom još važi; Kina najavljuje odbacivanje dolara i SWIFT-a!

U SAD-u se nastavljaju unutarnji sukobi ali i jača neizvjesnost u odnosu na vanjsku politiku te zemlje, uključno i njezine gospodarske odnose sa svijetom. O tome svjedoči i današnja vijest, prema kojoj je američki predsjednik Donald Trump bio primoran javno opovrgnuti glasine o prekidu trgovinskog sporazuma s Kinom. Prije toga je šef nacionalnog vijeća za trgovinu unutar Trumpove administracije Peter Navarro (jedan od najjačih zagovaratelja američke protukineske politike) u intervjuu za Fox News izjavio kako tog sporazuma neće biti, a kao glavni razlog tomu označio je pandemiju koronavirusa.

Peter Navarro je, govoreći o sporazumu između dviju država potpisanom 15. siječnja ove godine (tzv. prva faza američko-kineskog trgovinskog sporazuma)  izjavio slijedeće: „Do toga su trenutka oni već dva mjeseca znali za epidemiju virusa i slali stotine tisuća ljudi u ovu zemlju zbog njegovog širenja. Doslovno nekoliko minuta nakon što je zrakoplov s (kineskom) delegacijom (koja je potpisala sporazum) poletio (iz Washingtona), mi smo počeli dobivati vijesti o pandemiji. Mislim kako je to i postala točka od koje nema povratka.“

Podsjećamo: SAD i Kina početkom siječnja potpisale su prvi dio trgovinskog sporazuma, u jeku trajanja međusobnog carinskog  rata, u okviru kojega se Kina obvezala povećati uvoz američkih proizvoda s razine koliko je on iznosio 2017.g. za 200 milijardi dolara tijekom iduće dvije godine. Preciznije, radi se o kupnji američkih proizvoda u vrijednosti od 165 milijardi dolara i još 35 milijardi dolara na ime prodaje usluga. Radi se o ustupcima Pekinga koji idu u smjeru smanjivanja velikog američkog deficita u međusobnoj robnoj razmjeni. Osim toga, sporazumom je Peking pristao na pojačanje zaštite intelektualnog vlasništva i pojednostavljenje pristupa svom tržištu za američke tvrtke.

Sve u svemu sporazumom je Trump osigurao dobar dio (naravno, ne i sve) od svojih prvotnih zahtjeva, a nadao se kako će do kraja godine s Kinom sklopiti i cjelokupni, dugoročni trgovinski sporazum, što bi mu donijelo i gotovo sigurnu pobjedu na američkim izborima jer bi time ispunio jedno od svojih najvažnijih predizbornih obećanja. Međutim pandemija  koronavirusa sve je Trumpove želje i nadanja pretvorila u „prah i pepeo“ te je američki čelnik, sada, na kraju svoga mandata, primoran gotovo pa krenuti iz početka. Za nadati mu se jedino da će američki elektorat pravilno shvatiti ono što se dogodilo inače snažno oporavljenom američkom gospodarstvu od Trumpvog dolaska na vlast do pojave te javno-zdravstvene pošasti, i da će to znati smjestiti u tzv. kategoriju više sile. Jer sadašnje stanje u američkom gospodarstvu sve je prije samo ne dobro, a broj nezaposlenih u svega nekoliko mjeseci nakon početka epidemije i na američkom tlu skočio je do nevjerojatnih 40-ak milijuna osoba.

Zato je i posve jasno zašto Trump sada tvrdi kako sporazum s Kinom nije propao (o propasti toga sporazuma javno ne govore niti Kinezi), dok spomenuti predsjednikov suradnik Navarro aludira na suprotno i, očito, priželjkuje njegov kraj. Ta činjenica itekako ukazuje na sve dubioze koje se svako toliko manifestiraju u Trumpovu timu, i gdje je teško objasniti pojedine različite stavove ili poglede oko važnih državnih pitanja unutar političke ekipe koja bi trebala djelovati jedinstveno i biti koliko toliko homogena (barem prema vani tj. medijima).

Ali danas iz Kine po SAD također ne stižu dobre vijesti. Naime, tamošnje državno vijeće za nadzor nad vrijednosnim papirima izjavilo je kako vlada u Pekingu mora pripremiti moguće kinesko isključenje iz dolarskog platnog sustava jer ono Kinu čini osjetljivom na eventualne američke sankcije.
Radi se o dolarskim računima koji se služe međubankarskim platnim sustavom za obavljanje transakcija – SWIFT, kao i Sustavom za međubankarsko elektroničko devizno poslovanje – CHIPS. „Mi se moramo pripremiti za isključenje ranije, u praksi, a ne samo psihološki“, navodi se dalje u tom priopćenju. Također se kaže kako se u budućnosti mogu očekivati potezi s ciljem osiguranja američke valute, što može prouzročiti negativne posljedice za Kinu, jer ona posjeduje oko 2 trilijuna dolara u obliku nenovčanih investicija u inozemstvu. „Internacionalizacija juana – to je ono što bi moralo kompenzirati vanjske financijske pritiske“, pojasnili su u spomenutom kineskom državnom vijeću.

Iz svega je ovoga vidljivo kako se kraj problema u američko-kineskim odnosima ne samo da ne nazire na horizontu, već da su vrlo realne i pojave nekih novih, ne manje ozbiljnih.

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like