Trump tvrdi da su mu agenti FBI-ja pretresli dom na Floridi

Bivši američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da su agenti FBI-ja “upali” u njegovu rezidenciju Mar-a-Lago na Floridi, što je nazvao činom “lošeg ponašanja tužiteljstva”, izvještava France Presse.

FBI je odbio komentirati je li se pretres odvijao ili čemu bi mogao služiti, niti je Trump dao bilo kakvu naznaku zašto su federalni agenti bili u njegovom domu – što je situacija koja povećava pravni pritisak na bivšeg predsjednika. U izjavi objavljenoj na njegovoj mreži Truth Social, Trump je rekao da je njegov “prekrasni dom, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno pod opsadom, pretresom i okupacijom velike skupine agenata FBI-ja”.

“To je nedolično ponašanje tužiteljstva, naoružavanje pravosudnog sustava i napad radikalnih lijevih demokrata koji očajnički ne žele da se kandidiram za predsjednika 2024.”, rekao je Trump, koji nije bio prisutan tijekom pretresa, prenosi The New York Times. Neki visoki republikanci također su se oglasili na društvenim mrežama kako bi kritizirali raciju i optužili Ministarstvo pravosuđa za prekoračenje.

Dokumenti i uspomene – koji su također uključivali korespondenciju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame – trebali su po zakonu biti predani na kraju Trumpova predsjedničkog mandata, ali su umjesto toga završili u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago. Arhiv je tada zatražio da Ministarstvo pravosuđa otvori istragu o Trumpovim postupcima. Osoblje Bijele kuće također je redovito otkrivalo hrpe papira koji su začepili zahode, što ih je navelo da povjeruju da se Trump pokušavao riješiti određenih dokumenata, navodi se u knjizi novinarke New York Timesa Maggie Haberman koja će biti objavljena.

Washington je tjednima bio zaokupljen raspravama u Kongresu o upadu Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja i njegovim pokušajima da poništi izbore. Iako je državni odvjetnik Merrick Garland odbio komentirati sve veće spekulacije da bi se Trump mogao suočiti s kaznenim prijavama, inzistirao je na tome da “nijedna osoba nije iznad zakona” i da namjerava “pozvati na odgovornost svaku osobu koja je kazneno odgovorna za pokušaj svrgavanja legitimnih izbora.” Nekretninski mogul još nije službeno objavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., iako je u proteklih nekoliko mjeseci dao jake nagovještaje.

Agencija Reuters piše da pretres bez presedana u domu bivšeg predsjednika označava značajnu eskalaciju istrage arhive, što je jedna od nekoliko istraga s kojima se Trump suočava zbog privatnog poslovanja i poteza tijekom svog mandata. Eric Trump, jedan od sinova bivšeg predsjednika, rekao je za Fox News kako se pretraga odnosi na kutije s dokumentima koje je Trump donio sa sobom iz Bijele kuće, a njegov otac već mjesecima surađuje s Nacionalnim arhivom po tom pitanju. Izvor upoznat s predmetom također je Reutersu potvrdio da je pretres izgleda bio povezan s Trumpovim uklanjanjem povjerljivih zapisa iz Bijele kuće.





“Nakon rada i suradnje s relevantnim Vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren”, rekao je Trump i dodao: “Čak su provalili u moj sef!” Trump u to vrijeme nije bio prisutan jer je u ponedjeljak bio u New Yorku, izvijestio je Fox News Digital, objavivši fotografiju Trumpa za koju novinar Foxa tvrdi da ga prikazuje kako napušta Trump Tower. Trump, čiji je klub u Palm Beachu postao njegov dom otkako je napustio Bijelu kuću u siječnju 2021., općenito je provodio ljeta u svom golf klubu u Bedminsteru jer se Mar-a-Lago obično zatvara tijekom ljeta.

Savezni zakon pod nazivom Zakon o predsjedničkim dokumentima SAD-a zahtijeva čuvanje dopisa, pisama, bilješki, e-pošte, faksova i drugih pisanih komunikacija povezanih sa službenim dužnostima predsjednika. Svaku pretragu privatne rezidencije morao odobriti sudac, nakon što istražna agencija za provođenje zakona pokaže vjerojatan razlog da je pretraga opravdana. Gotovo je sigurno da ga je odobrio i direktor FBI-ja Christopher Wray, kojeg je Trump imenovao, i njegov šef, državni odvjetnik Merrick Garland, kojeg je imenovao Trumpov nasljednik i politički suparnik, predsjednik Joe Biden. Demokratski pristaše Bidena kritizirali su Garlanda da je bio pretjerano oprezan u istrazi Trumpa zbog njegovih pokušaja da poništi svoj poraz na izborima 2020. od Bidena. Dužnosnik Bijele kuće rekao je da Biden nije bio unaprijed obaviješten o pretrazi te je uputio upite Ministarstvu pravosuđa.

The Guardian izvještava da je ogorčeno polarizirana reakcija na FBI-jevu pretragu kuće Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu u ponedjeljak prijetila jačanju političke podjele u Americi.





Za demokrate i druge Trumpove kritičare, upad u Trumpovu rezidenciju je bio dugo očekivani korak prema pravdi i dokaz da nitko – čak ni bivši predsjednik – nije zakonski nedodirljiv.

Član Kongresa Eric Swalwell je tweetao: “Svjedoci smo razlike između poštenog i korumpiranog sustava. Donald Trump nas je 2020. opasno približio trajno korumpiranoj Americi. Vladavina prava poprima oblik. A odgovornost dolazi.” Ted Lieu, još jedan demokrat u Zastupničkom domu, objavio je na Twitteru: “Nitko nije iznad zakona.” A Lincoln Project, skupina protiv Trumpa, ustvrdila je u priopćenju: “Nikada prije nije izvršena racija u domu bivšeg predsjednika u okviru kriminalne istrage. Iako je ovaj nalog za pretres naizgled zbog lošeg rukovanja povjerljivim materijalom, riječ je o ozbiljnom zločinu koji se mora u potpunosti istražiti. Današnja racija prvi je korak za policiju ili Kongres da Donalda Trumpa pozovu na odgovornost za orkestriranje zavjere za ostanak na vlasti koja je rezultirala napadom na glavni grad naše zemlje 6. siječnja.”

S druge strane, republikanci su žestoko reagirali na razvoj događaja, slijedeći Trumpovo vodstvo u tvrdnji da je pretraga pokazala da ministarstvo pravosuđa vodi politički motiviran lov na vještice. Njihova retorika, piše The Guardian, neće pomoći u ublažavanju strahova da bi kazneni progon Trumpa mogao dovesti do društvenih nemira, pa čak i političkog nasilja.

Ronna McDaniel, predsjednica Republikanskog nacionalnog odbora, rekla je: “Apsolutna moć korumpira apsolutno. Bezbroj puta imamo primjere demokrata koji se oglušuju o zakon i zlorabe moć bez ikakvog izlaza. Demokrati neprestano naoružavaju birokraciju protiv republikanaca. Ovaj napad je nečuven. Ova zlouporaba ovlasti mora prestati i jedini način da to učinimo je izbor republikanaca u studenom.” Kevin McCarthy, čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu, ustvrdio je u izjavi da je ministarstvo pravosuđa doseglo “nepodnošljivo stanje oružane politizacije” i obećao da će, kada republikanci ponovno preuzmu Zastupnički dom, provesti trenutni nadzor nad odjelom. Ustvrdio je: “Državni tužitelju Garlande: sačuvajte svoje dokumente i očistite svoj kalendar.”

Lindsey Graham, američka senatorica za Južnu Karolinu i Trumpova saveznica, napomenula je da su izbori u sredini mandata za stotinjak dana i da će se Trump vjerojatno ponovno kandidirati za predsjednika 2024. “Vrijeme će pokazati što se tiče ove najnovije istrage. Međutim, pokretanje takve istrage protiv bivšeg predsjednika ovako blizu izbora više je nego problematično.” Bob Good, republikanski kongresnik, napisao je na Twitteru: “Nastavak naoružavanja savezne vlade protiv njenih građana i političkih protivnika nastavlja se pod Biden/Garlandovim maršem prema policijskoj državi.” Kongresmen Ronny Jackson dodao je: “Večeras je FBI službeno postao narodni neprijatelj!!!”

Kristi Noem, guvernerka Južne Dakote, osudila je potragu kao “neameričku”, dok je Matt Schlapp, predsjedavajući Conservative Political Action Conference (CPAC) – koja je prošli tjedan bila domaćin događaja u Dallasu u Teksasu s govornicima uključujući Trumpa, izjavio da će “država učiniti sve što je u njenoj moći da ocrni predsjednika Trumpa. Amerikanci moraju nastaviti širiti veliki Crveni val i spasiti zemlju od ovih korumpiranih fašista.” Mike Pompeo, bivši državni tajnik pod Trumpom, tweetao je: “Izvršenje naloga protiv bivšeg POTUS-a je opasno. Očito političko naoružavanje DOJ-a (Ministarstvo pravosuđa)/FBI-ja je sramotno. Državni tužilac mora objasniti zašto je 250 godina prakse poništeno ovom racijom.”

Biden je više puta istaknuo svoje uvjerenje da ministarstvo pravosuđa mora raditi neovisno o Bijeloj kući i da se on neće miješati u njegove istrage. Merrick Garland, glavni državni odvjetnik, inzistirao je prošli tjedan da nitko nije iznad zakona.

Odgovor republikanaca u ponedjeljak povukao se iz poznate igre: Trump je dugo tvrdio da je istraga o Rusiji, na primjer, bila “prevara” i dio zavjere “duboke države” protiv njega. Provjera njegovog uklanjanja predsjedničkih dosjea ili njegove uloge u pobuni 6. siječnja vjerojatno će proizvesti sličnu reakciju.

Joe Walsh, Trumpov kritičar i bivši republikanski član Kongresa, na Twitteru je objavio: “Republikanska stranka je napustila vladavinu zakona. Samo ih poslušajte večeras. Oni su u ratu protiv vladavine prava.” David Axelrod, bivši strateg Baracka Obame, dodao je: “Zbog toga će se Trump kandidirati. Želi svaku kaznenu istragu ili kazneni progon prikazati kao zavjeru koja će ga spriječiti da ponovno postane POTUS. Mnogi njegovi sljedbenici povjerovat će u to – kao što su vjerovali njegovim lažima o POSLJEDNJIM izborima.”

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like