Trump uložio veto na rezoluciju Kongresa o zabrani vojnog napada na Iran

Američki predsjednik Donald Trump uložio je veto na rezoluciju Kongresa o zabrani primjene vojne sile protiv Irana. Radi se o rezoluciji S.J. Res. 68, kojom se željelo ograničiti ovlasti predsjednika SAD-a po tom pitanju.

Trump ju je nazvao vrlo ponižavajućom, navodeći, kako su njome demokrati željeli uvesti razdor unutar Republikanske stranke pred nadolazeće predsjedničke izbore 3. studenog. Rezolucija se temelji na „netočnom razumijevanju činjenica i zakona“, kazao je Trump, dodavši, kako je likvidacija iranskog generala Qassema Soleimanija bila potpuno u skladu sa zakonom.

Podsjećamo: spomenutu rezoluciju u veljači je odobrio Senat, u kojemu većinu imaju republikanci i što je bio veliki udarac za Trumpa jer je pokazao kako se i njegovi stranački suradnici ne slažu s njegovom iranskom politikom, ali i s obzirom kako je nakon toga njezino izglasavanje u Zastupničkom domu bila samo formalnost s obzirom na demokratsku većinu u tom domu Kongresa. Tako se i dogodilo, te je Kongres ovu rezoluciju usvojio u ožujku. Većina zastupnika koji su rezoluciju i izglasali zabrinuta je zbog opasnosti od američkog uvlačenja u neizvjesni ratni sukob s Iranom.

U ovoj rezoluciji, na koju je Trump jučer uložio veto, između ostaloga se predsjednika SAD-a obvezuje na „završetak svih neprijateljskih poteza, usmjerenih protiv Irana“ prije posebne dozvole ili objave rata, što, prema američkom Ustavu, može učiniti jedino Kongres. U rezoluciji se navodi kako ona ne smije biti shvaćena kao „sprječavanje Sjedinjenim Državama da se zaštite od neminovnog napada“, a poglavito se naglašava kako predsjednik snosi „ustavnu odgovornost za usvajanje mjera za zaštitu SAD-a, teritorija zemlje, vlade, građana, vojnika i diplomata od napada“.

 

Komentari

komentar





You may also like