Trump uskoro namjerava proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom

Nakon nedavne „zaigranosti“ američkog predsjednika Donalda Trumpa na svojoj Twitter stranici s objavom triju protumuslimanskih video uradaka, još jedna vijest, pristigla iz Sjedinjenih Država, sigurno se neće svidjeti muslimanskom svijetu, prije svega onom arapskom.

Naime, američki The Wall Street Journal, pozivajući se na izvore iz Bijele kuće, jučer je objavio kako predsjednik SAD-a Donald Trump uskoro namjerava objaviti odluku o priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela. Pri tom se prijenos američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem još ne planira.

Reuters je priopćio kako šef Bijele kuće uistinu razmatra mogućnost priznanja Jeruzalema glavnim izraelskim gradom, ali navodi i kako konačna odluka o tome još uvjek nije donesena. Očekuje se da se Donald Trump o toj temi službeno izjasni idućih tjedana.

Podsjećamo: predsjednik Trump je, o svojim namjerama vezano uz priznanje Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, priopćio još tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016.g. Na međunarodnoj razini Jeruzalem se ne priznaje glavnim gradom Izraela jer se njegov status mora riješiti u sklopu mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, koji istočni dio toga grada, osvojen od strane Izraela u ratu 1967. godine, žele proglasiti glavnim gradom buduće nezavisne palestinske države.

Najave o mogućem Trumpovom proglašenju Jeruzalema glavnim gradom, koje su se pojavile ubrzo nakon njegovog preuzimanja dužnosti predsjednika SAD-a, izazvale su val oštrih kritika diljem arapskog svijeta, a najjače su dolazile od strane jordanskog kralja Abdullaha II., koji je čak, u slučaju takvog scenarija, zaprijetio raskidom jordansko-američkog partnerstva i suradnje s Izraelom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like