Trump uveo 400%-tne carine protiv Vijetnama zbog kršenja sporazuma sa SAD-om!

Foto: preuzeto s portala Voyagesphotosmanu

Sjedinjene Države uvele su carine veće od 400% na uvoz čelika iz Vijetnama, optuživši ga, da preko njega svoj čelik u SAD izvoze Južna Koreja i Tajvan, zaobilazeći time američke, ranije uvedene carine.

Američko Ministarstvo gospodarstva izjavilo je kako se dio prethodno obrađenog čelika, proizvedenog u Južnoj Koreji i Tajvanu, dostavlja u Vijetnam na neznatnu preradu, nakon čega se izvozi u SAD, zaobilazeći prethodno uvedene američke carine na uvoz čelika protiv Južne Koreje i Tajvana. Zbog toga spomenuto Ministarstvo uvodi carine na vijetnamski čelik s materjalima iz dviju spomenutih azijskih država, do visine od 456,23%.

Washington zaoštrava retoriku protiv Vijetnama, jednog od svojih ključnih trgovinskih partnera koji profitira u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine. Predsjednik Donald Trump prethodno je optužio Hanoi za zlouporabu trgovinskih odnosa s Amerikom.

S druge strane Vijetnam tvrdi kako radi na smanjenju svog trgovinskog suficita sa SAD-om i da se bori protiv kineskih proizvođača, koji kroz Vijetnam izvoze svoje proizvode u Sjedinjene Države, kako bi zaobišli američke sankcije.

Inače, suficit Vijetnama u trgovini sa SAD-om prošle je godine iznosio 39,5 milijardi dolara, dostigavši svoj maksimum od kada se prati, od 1990. godine.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like