Trump: V. Britanija će teško postići sporazum sa SAD-om ako se dogovori s EU oko Brexita

Američki predsjednik Donald Trump naglasio je kako dogovor oko Brexita, kojeg je s EU sklopila britanska premjerka Theresa May, može ugroziti sposobnost te zemlje za sklapanje trgovinskog sporazuma sa SAD-om (info: Bloomberg).

„Sada, ako pogledamo na dogovor, oni, vjerojatno, neće moći trgovati sa SAD-om, i ja ne mislim da oni to žele…“, kzao je Trump.

Sporazum Therese May o Brexitu Trump je nazvao „odličnim za EU“ i pozvao britansku premijerku na obnavljanje pregovora s Bruxellesom.

Kritiku američkog predsjednika izazvalo je to, što će Velika Britanija prema tom sporazumu ostati u carinskoj uniji s EU tijekom 21 mjesec dugog prijelaznog razdoblja, u kojem će London voditi pregovore o još kvalitetnijem sporazumu s EU.To prijelazno razdoblje može biti produljeno na neograničeno vrijeme i ostati na snazi ako se Velika Britanija ne uspije s EU dogovoriti o dugoročnom sporazumu.

Međutim, šef ureda britanske premjerke David Lidington u utorak, 27. studenog, izjavio je kako će bilo kakav trgvinski sporazum sa SAD-om „uvijek biti teška zadaća“.

Theresa May je kazala kako ona teži sklapanju novog trgovinskog sporazuma s EU, koji će Velikoj Britaniji omogućiti sklapanje trgovinskih sporazuma s drugim zemljama. Detalji ovog plana još nisu usuglašeni.





U ponedjeljak je premjerka izjavila kako će se glasovanje o sporazumu o Brexitu održati u britanskom parlamentu 11. prosinca.

Podsjećamo: članice EU odobrile su sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU na summitu u Bruxellesu. Dokument će stupiti na snagu 30. ožujka 2019.g. – dan nakon službenog Brexita. Međutim, njega najprije moraju odobriti Europski parlament i donji dom britanskog parlamenta. EU je pozvala britanski parlament da podupre ovaj sporazum. Za njegovu provedbu Theresi May je potrebna obićna većina od 650 zastupnika. Međutim, analitičari smatraju kako takvu potporu neće biti lako dobiti. Konzervativna stranka premjerke May ima 315 mijesta, ali znatan se dio njezinih članova zalaže protiv sporazuma o Brexitu uopće, ili u obliku kakav je on sada. Osim toga, oporbeni zastupnici u glavnini izjavljuju kako će glasati protiv sporazuma.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like