Trump vojni proračun SAD-a nazvao sramotnim

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je Senat (u kojemu većinu imaju republikanci) zbog odluke o potpori obrambenom proračunu SAD-a za 2021. financijsku godinu.

Naime, gornji dom američkog Kongresa – Senat, već je ranije s više od dvije trećine glasova senatora izglasao proračun za obranu u financijsku 2021. godini, time poništavajući Trumpov uloženi veto na taj zakon. Ovo je prvi put u 4 godine Trumpovog mandata (tijekom kojeg je on 9 puta uložio veto), da su zastupnici odbili njegov veto.

“Naš republikanski senat upravo je propustio priliku da se riješi Članka 230, koji velikim tehnološkim tvrtkama daje neograničenu moć. Šteta!!! Sada ljudima koji su uništeni kineskim virusom žele dati 600 dolara umjesto 2000 dolara koji su im toliko potrebni. Nepravedno ili nepametno”, napisao je Trump na Twitteru.

Podsjećamo: Trump je prošlog tjedna blokirao vojni proračun koji su odobrila oba doma Kongresa. Odbio je potpisati dokument, nazvavši ga “poklonom” Rusiji i Kini. Glavne kritike predsjednika svodile su se na članke o preimenovanju vojnih baza nazvanih po zapovjednicima robovlasničkog Juga tijekom Američkog građanskog rata, kao i mjere kojima se uvodi odgovornost društvenih mreža i medija za sadržaj koji objavljuju.

Proračunom je predviđeno i proširenje sankcija protiv ruskih plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, nastavak opskrbe oružjem Ukrajine, zabrana suradnje američke i ruske vojske, uvođenje sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 i td.

Proračun također poziva Pentagon na povećanje broja i opsega NATO-ovih vježbi u crnomorskoj regiji uz sudjelovanje Ukrajine i Gruzije – te jačanje vojne prisutnost i aktivnosti na Arktiku.





 

 

Komentari

komentar





You may also like