Trump: „Vrhovni sud je iznevjerio zemlju“; vođa republikanaca u Teksasu pozvao na stvaranje „Unije država“!

Nove napetosti na američkoj političkoj sceni, kao posljedica brojnih „repova“ nakon nikad kontroverznijih izbora u SAD-u.

Stanje se dodatno zaoštrava nakon što je američki Vrhovni sud odbio je razmotriti tužbu državnog odvjetnika Teksasa, kojom se zahtijevalo nepriznavanje rezultata predsjedničkih izbora u pojedinim saveznim državama.

Suci nisu pronašli razlog da Teksas osporava izborne rezultate u još četiri američke države (info: Reuters).

Trumpov odvjetnik Rudolph Giuliani rekao je da će se nastaviti boriti, posebno na okružnim sudovima.

Aktualni predsjednik Donald Trump izjavio je kako je tužba odbačena bez osnova i da je svojom odlukom Vrhovni sud „iznevjerio zemlju“.

Na svom Twitteru objavio je slijedeće: “Vrhovni sud nas je stvarno iznevjerio. Nema mudrosti, nema hrabrosti! ” – napisao je Trump.









S druge strane novoizabrani predsjednik Joe Biden i njegov tim nisu iznenađeni ovom odlukom Vrhovnog suda, kako je kazao Mike Gwin, glasnogovornik Bidenova stožera.

Odluku suda smatraju “odlučnom i brzom”, dok su tužbu Teksasa i republikanaca koji su je podržali nazvali “neutemeljenom”.

Bijela kuća već je izrazila nezadovoljstvo ovom odlukom Vrhovnog suda, dok je u samom Teksasu ona izazvala još negativniju reakciju. Predsjednik tamošnje Republikanske stranke Allen West čak je  pozvao na stvaranje “Unije država” koja će se “pridržavati ustava” (vidi link ispod).

Chairman Allen West’s Response to SCOTUS Decision

Zapravo to znači ni manje ni više nego poziv na stvaranje nove Konfederacije. Treba napomenuti kako su u Teksasu i neovisno o ovim izborima tradicionalno prilično snažno prisutne separatističke snage koje se zalažu za njegovu neovisnost – jače nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi, što je posljedica specifičnih povijesnih okolnosti.

Podsjećamo: teksaški državni odvjetnik Ken Paxton nedavno je podigao tužbu tražeći da se predsjednički izbori u četiri države u kojima je pobijedio Joe Biden proglase nevaljanim. Apel je podržalo 17 država predvođenih republikancima i više od 100 republikanaca u Kongresu. Radilo se o spornim državama Pennsylvania , Georgia, Wisconsin i Michigan, koje su navodno prekršile ustav jer su njihove vlade navodno protuzakonito promijenile izborne zakone pod krinkom pandemije koronavirusa.

Predsjednik Donald Trump zatražio je da se u tužbu uključi kao stranka i otvoreno je pozvao suce Vrhovnog suda da “spase Sjedinjene Države”, rješavajući tužbu u njegovu korist.

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like