Trump za Fox News objasnio svoj poziv za povratak Rusije u G8

Nakon šokantne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa novinarima u okviru nedavno održanog samita G7 u kanadskom gradu Quebecu, da Rusiju treba vratiti u klub zemalja koje moraju upravljati svijetom tj. u format G8, uslijedile su brojne reakcije američkih i europskih političkih krugova. I dok je novi talijanski premijer Giuseppe Conte Trumpov prijedlog odmah pozdravio riječima, kako je to „u zajedničkom interesu“, prijedlog je odmah naišao na osudu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, a nešto kasnije i britanske premijerke Therese May. Istodobno, Trumpa su u SAD-u kritizirali najistaknutiji predstavnici senatora- neokonzervativaca (tzv. jastrebova) John McCain (Arizona) i Lindsey Graham (Južna Karolina).

Jučer je Donald Trump na temu zašto je Rusiju potrebno vratiti u G8, između ostalog, govorio i u svom intervjuu za Fox News.

Tako je kazao, kako se gotovo četvrtina rasprave na samitu „velike sedmorice“ u Kanadi odnosila na Rusiju. „Ja nisam za Rusiju. Ja sam za SAD. Evo vam primjer. Ako bi Vladimir Putin sjedio sa mnom zajedno sa svim drugim na večeri u Kanadi, … da je on bio tamo, ja bih ga zamolio napraviti stvari koje su bolje za svijet i bolje za njega“, kazao je Trump i dodao, kako je „bolje razgovarati osobno nego telefonom“. Pri tom je odgovornost za isključenje Rusije iz G8 prebacio na bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

Podsjećamo na reakcije iz Moskve na Trumpovu izjavu o potrebi ruskog povratka u G8: ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je kako Rusija nikada nije molila da ju se primi natrag u taj klub i G20 je nazvao perspektivnijim formatom višestrane diplomacije. Sličan stav izrazio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov, kazavši, kako Moskva „naglasak stavlja na druge formate“. Ipak, kako se i očekivalo, najzanimljiviji komentar na Trumpovu izjavu dao je ruski čelnik Vladimir Putin. On je kazao kako 2014.g. predstavnici G8 nisu željeli doći na samit te organizacije koji se trebao održati u ruskom Sočiju pa ih zato „mi očekujemo kod nas, u Moskvi“.

Šokantni Trumpov poziv: Rusiju žurno vratiti u G8! Ali želi li ona tamo?





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like