Trump zabrinut najavom spajanja Raytheona i United Techologiesa

Američki predsjednik Donald Trump reagirao je na najave o spajanju velikih vojno-tehnoloških tvrtki Raytheon i United Technologies (o njihovom spajanju izvijestili smo jučer, vidi poveznicu ispod teksta), izjavivši o rizicima zbog smanjenja konkurencije u vojno-industrijskom segmentu SAD-a.

Trump je o tome govorio u intervjuu televiziji CNBC. https://www.cnbc.com/video/2019/06/10/trump-to-cnbc-raytheon-united-technologies-deal-could-lessen-competition.html

„Ako oni imaju zajedničke proizvode to može postati povod za zabrinutost. Koliko ja znam, dio njihovih proizvoda podudara se u određenim segmentima“, kazao je američki čelnik. Podsjetio je kako je u američkom vojno-industrijskom kompleksu već bilo slučajeva kada je zajednička proizvodnja tvrtki dovodila do smanjenja konkurencije i visokih cijena njihovih proizvoda. Konkretno, radilo se o zajedničkoj tvrtci Lockheed Martin i Boeing koja je proizvodila nevidljivi zrakoplov F-22.  „SAD su prestale proizvoditi F-22 zbog visokih cijena“, kazao je Trump u intervjuu.

„SAD su odustale od proizvodnje toga lovca jer je cijena bila previsoka. Ja nisam bio dio vlade kada je ta odluka donijeta, ali, koliko je meni poznato, vlada se nije mogla dogovoriti o smanjenju cijena s Lockheed i Boeing, oni su naveli cijenu, nakon čega je vlada odustala od daljnje proizvodnje“, izjavio je američki predsjednik.

Rađa se američki vojno-tehnološki div: spajaju se Raytheon i United Technologies 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like