Trump zapovjedio uništenje iranskih brodova koji prate američke

Američki predsjednik Donald Trump na svom je tvitu 22. travnja napisao kako je izdao zapovjed američkim pomorskim snagama za uništenje iranskih vojnih brodova koji „prate američke brodove na moru“.

Ta je Trumpova odluka, prema sve sudeći, bila reakcija na izjave iranskog vojnog vrha nakon prošlotjednog incidenta u Perzijskom zaljevu. Tako je, npr. zapovjednik pomorskih snaga iranskog Korpusa straže islamske revolucije kontraadmiral Alireza Tangsiri 20. travnja upozorio na posljedice prisustva američkih nosača zrakoplova i drugih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu, kazavši, kako flota iranskog Korpusa straže raspolaže raketama dometa 700 kilometara, kao i onima za borbu protiv podmorskih ciljeva.

Što se tiče spomenutog incidenta, radi se o učestalom približavanju iranskih malih i brzih vojnih brodova američkim brodovima, a 15. travnja čak se 11 iranskih brodova približilo američkima, o čemu je izvijestio i Pentagon.

Iranske provokacije prema američkim snagama stacioniranim u Perzijskom zaljevu, ali i u Iraku kroz svoje proxy-snage, intenzivirale su se nakon američkog ubojstva iranskog generala Qassema Soleimnanija u bagdadskoj zračnoj luci početkom siječnja ove godine. Teheran je nakon toga u više navrata izjavljivao kako će njegova osveta biti duga i bolna i da Amerikancima više neće sigurnog mjesta na Bliskom istoku, kao i to da se američka vojska „milom ili silom“ mora povući iz regije s obzirom da je ona tamo  „glavni destabilizirajući čimbenik“.

Komentari

komentar





You may also like