Trump zaprijetio Kini novim carinama, a kineski biznismeni upozoravaju da će SAD izgubiti trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump, jučer je, u Bijeloj kući, tijekom službenog susreta s veleposlanicom SAD-a pri UN-u Nikki Haley, kada je objavio o njezinoj ostavci na tu dužnost krajem 2018.g., izjavio kako će uvesti nove carine protiv Kine do 500 milijardi dolara godišnje.

Tramp je, također, odgovorio na molbu novinara da prokomentira pregovore između državnog tajnika Mikea Pompea i njegovog kineskog kolege Wang Yi, održane 8. listopada u Pekingu.
Niz američkih medija, između ostalih i New York Times  i Wall Street Journal priopćili su kako se pregovori bili vrlo oštri: dvije strane međusobno su se optuživale i krivnju za nastalo stanje prebacivale jedna na drugu. U službenom priopćenju na sajtu kineskog Ministarstva vanjskih poslova, navedeno je, kako je kineski ministar tijekom pregovora izjavio da se „trenutačni kinesko-američki odnosi nalaze u kritičnoj fazi“,  te je pozvao SAD da „prekine svoju pogrešnu praksu i zaustavi neutemeljene optužbe protiv Kine“.

Američki predsjednik Trump izjavio je kako se priprema za uvođenje novih carina protiv Kine, pri tome tvrdeći kako SAD ima „vrlo dobre odnose s Kinom“. Također je izjavio kako „u Kini žele sklopiti posao, ali još nisu na to spremni“.

Danas se na američke poteze prema Kini oglasio i čelnik i utemeljitelj golemog kineskog konglomerata „Alibaba“ Jack Ma. Mjere Washingtona za širenje „hladnog rata“ protiv Pekinga, usmjerene na zaustavljanje rasta najvećeg azijskog gospodarstva, nanest će štetu čitavom svijetu, a u konačnici će nanesti veći udar po SAD. Biznismen je pritom dodao kako osobno „zadržava optimizam“.

Ma je na ekonomskoj konferenciji u glavnom malezijskom gradu Kuala-Lumpuru izjavio da ne vidi logiku u potezima Washingtona, koji povisuje carine kako bi, navodno, smanjio trgovinski deficit.
„Trgovinski deficit formirao se desetljećima i taj se problem ne može riješiti u trenutku“, kazao je Ma.  Američka ekonomija bila je faktički u dobitku od trgovinskih odnosa s Kinom, a američki BDP bio je osiguran „outsourcingom“ radnih mjesta u Kinu. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like