Trump zaprijetio porezom na uvoz automobila iz EU

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem poreza na uvoz automobila iz država Europske unije. Sjedinjene su Države, kazao je Trump, duge godine eksploatirali zbog „vrlo glupih“ sporazuma sklopljenih s Amerikancima.

„Ako EU želi još više povećati svoje, ionako visoke tarife i barijere prema našim tvrtkama koje tamo obavljaju biznis, mi ćemo jednostavno uvesti carine na njihove automobile koji se slobodno prodaju u SAD-u“, napisao je Trump na svom tvitu. Na taj je način američki predsjednik reagirao na nedavne izjave čelnika Europske unije (između ostalih i njemačke kancelarke Angele Merkel), o tome, da će morati poduzimati protumjere ukoliko SAD uvede carine na uvoz čelika i aluminija.

Podsjećamo: SAD namjerava povisiti carine na uvoz čelika na 30%, a aluminija na 10%.

Čelnici odjela EU za gospodarstvo i trgovinu kao protuodgovor razmišljaju o uvođenju 25%-tnih carina na uvezenu američku robu, što američke izvoznike može koštati oko 3,5 milijardi dolara.
Trump je sramotnom nazvao situaciju prema kojoj američke tvrtke tijekom više desetljeća stradavaju od inozemne konkurencije. Porezi će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i ozdravljenja američkog gospodarstva, smatra Donald Trump.

 

 
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like