Trump zaprijetio uništenjem turske ekonomije

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Ankaru da ne smije napasti sirijske Kurde jer će, u protivnom, Turska biti „ekonomski opustošena“.

Trumpova odluka od 19. prosinca, o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala je pomutnju u redovima američkih saveznika ali i suparnika, a dovela je i do ostavke američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Prije Trumpove odluke (12. prosinca) turski čelnik RecepTayyip Erdogan najavio je nove vojne operacije turske vojske protiv terorista na sjeveru Sirije, u stvari, protiv tamošnjih oružanih kurdskih organizacija koje Ankara smatra terorističkim, a Washington im pruža političko pokroviteljstvo i vojnu zaštitu. Razmještaj turskih vojnika i tehnike na granici sa Sirijom još uvijek traje. Isto tako ne prestaju izjave visokih turskih državnih službenika o završetku vojnih priprema za spomenute planove državnog vrha te zemlje.

Međutim, predsjednik SAD-a očito ne popušta, usprkos američkom vojnom povlačenju, i Turskoj sada prijeti i drugim sredstvima. Na svojoj tvitter objavi Trump je napisao kako SAD počinju „davno sazreli“ izlazak iz Sirije. On zahtjeva formiranje tampon-zone širine 20 milja između kurdskih snaga i turske vojske. U drugom tvitu Trump je upozorio i Kurde da ne vrše provokacije u odnosu na Tursku.

Podsjećamo kako je Turska 8. siječnja  od Sjedinjenih Država zamolila da američke baze na sjeveru Sirije preda njima ili ih uništi. Ankara se oštro protivi njihovoj predaji kurdskim oružanim organizacijama.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like