Trump zaprijetio uvođenjem carina na uvoz europskih automobila od 25%

Američka administracija zaprijetila je uvođenjem 25%-tnih carina na uvoz europskih automobila, ako Velika Britanija, Francuska i Njemačka službeno ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. O tome piše Washington Post, pozivajući se na neimenovane europske službenike.

Pa iako je Trump već ranije prijetio uvođenjem ovih carina, njihov je cilj sada dobivanje povoljnijih uvjeta za Washington u okviru trgovinskih odnosa između SAD-a i EU, a ne promjena europske vanjske politike, navodi američki medij.

Nejasno je, međutim, piše dalje WP, koliko je uopće bila potrebna prijetnja uvođenjem carina od strane SAD-a s obzirom da su Velika Britanija, Francuska i Njemačka već ranije izvijestile o namjeri pokretanja mehanizma za riješenje sporova unutar iranskog nuklearnog sporazuma. Njime de facto optužuju Iran za njegovo kršenje.

Mi bismo odgovorili: Trumpova je prijetnja bila potrebna zato da američka administracija europljanima kaže „gdje im je mjesto“, i kako ona ukupno gleda na EU i njezine geopolitičke ambicije. Upravo smo o tome detaljnije izvijestili u našem današnjem komentaru (vidi link ispod teksta).

Licemjerje oko iranskog nuklearnog programa dostiže vrhunac





Komentari

komentar

You may also like