Trump zatražio sastanak s Putinom u lipnju

Kao što smo i ranije predviđali, nedavni dugi telefonski razgovor između pradsjednika SAD-a i Rusije, Donalda Trumpa i Vladimira Putina na Trumpovu inicijativu, kao i naknadni sastanak američkog državnog tajnika Mikea Pompeoa i ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova u Finskoj, označili su novi pokušaj američkog državnog vrha za obnovu pokidanih veza između dviju država na svim razinama, uključno i one na samom vrhu.

O tome možda najbolje svjedoči današnja vijest iz ruskih medija, o tome, da su Sjedinjene Države od Moskve zatražile sastanak na najvišoj razini. Radi se o informaciji objavljenoj u ruskom Komersantu, dobivenoj od izvora bliskog američkom State Departmentu.

Osim toga, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov prethodno je za agenciju RIA Novosti izjavio kako tijekom sutrašnjeg sastanka Lavrov-Pompeo u Sočiju može biti razmotreno pitanje o susretu američkog i ruskog predsjednika na summitu G20 u japanskoj Osaki, koji će se održati u lipnju ove godine.

Podsjećamo: Washington je do nedavno izjavljivao kako je susret američkog i ruskog predsjednika nemoguć prije ruskog oslobađanja zarobljenih ukrajinskih mornara tijekom kratkotrajne krize u zoni Kerčskih vrata (ulaz iz Crnog mora u zatvoreno Azovsko more) krajem prošle godine. Međutim, ukrajinski mornari još uvijek nisu oslobođeni, a vjerojatno niti neće do okončanja pravosudnih postupaka, kao što nisu niti vraćeni zarobljeni ukrajinski vojni brodovi. Ali globalna geopolitička napetost permanentno raste, pa je očito kako svijet ne može biti taoc avanture ukrajinskih mornara, neovisno o tome tko je i zašto iza nje stajao, i što su oni sami za nju najmanje krivi.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like