Trump: zaustaviti nerede u SAD-u može se samo silom

Zbog nastavka nasilnih prosvjeda na ulicama američkih gradova, koji u većem ili manjem intenzitetu traju već tri mjeseca (nakon smrti afroamerikanca Georgea Floyda zbog pretjerane i nerazumne uporabe policijske sile prilikom uhićenja), na svom se tvitu oglasio američki predsjednik Donald Trump, kazavši, kao se „nasilje u gradovima u kojima vladaju demokrati može završiti samo uz pomoć sile“.

Prethodno je Trump pozvao gradonačelnika Portlanda Teda Wheelera da u grad pošalje Nacionalnu gardu, pritom oštro osudivši ponašanje prosvjednika. U subotu je u tom gradu iz vatrenog oružja ubijena jedna osoba, a nasilje traje kontinuirano. Policija povremeno takvo stanje naziva pobunom i provodi uhićenja. Međutim, takve akcije snaga reda očito nisu dovoljne za smirivanje stanja.

Sve se to događa u vrijeme oštre predsjedničke predizborne kampanje za izbore koji će se održati za dva mjeseca – preciznije – 3. studenog. Očito je kako oba izborna stožera, svaki na svoj način, koriste poremećeno sigurnosno stanje u društvu. I dok demokrati za njega optužuju Trumpa i njegovu administraciju, koja, kako tvrde, svojim potezima pomaže rasizam, republikanski stožer optužuje demokrate i njihovog kandidata Joe Bidena za namjerno poticanje nereda i nasilja u predizborne svrhe.

 

 

Komentari

komentar





You may also like