Trump želi sporazum s Kinom

Američki predsjednik Donald Trump sve više teži postizanju trgovinskog sporazuma s Kinom u skoro vrijeme, kako bi podržao financijska tržišta, izvjestio je danas Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Pregovori između američke i kineske delegacije u Pekingu završili su u srijedu, 9. siječnja. Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako je pozitivan rezultat tih pregovora koristan za svjetsku ekonomiju.

Pregovori su produljeni za jedan dan, što je pojačalo optimizam, izražen Trumpovim tvit-objavama, o tome, da su se države približile sporazumu. „Pregovori s Kinom idu vrlo dobro!“, napisao je Trump na svom tvitu u utorak.

Podsjećamo: na summitu G20, održanom 1. prosinca u Buenos Airesu, predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping, dogovorili su se odložiti uvođenje novih američkih sankcija za 90 dana. Ukoliko se do ožujka ove godine ne postigne sporazum, Washington može nastaviti oštro povećanje carina na kineske proizvode (što je prvotno bilo planirano od 1. siječnja 2019. g.), a Peking može usvojiti protumjere prema američkim proizvodima.

Prema Bloombergovim izvorima, pojedini ključni ekonomski savjetnici u Bijeloj kući zauzimaju se za postizanje brzog sporazuma s Kinom o riješenju trgovinskog sukoba. Time žele smiriti tržišta, koja su pala zbog zabrinutosti o pokretanju trgovinskog rata između dviju svjetskih mega-ekonomija. Jedan od njih je i ministar financija Steven Mnuchin, koji je iskoristio nestabilnost tržišta u svojstvu argumenta za svoju poziciju.
„Mi smo na putu sporazuma. Nema nikakve sumnje kako Kinezi sporazum žele, on je njima nužan“, izjavio je predsjednik uprave „China Beige Book“ Leland Miller. u intervjuu televiziji Bloomberg. „Mnogi u Bijeloj kući željeli bi dužu borbu, ali sada predsjednik zadaje ton, i on govori kako želi sklopiti sporazum“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like