Trump želi uništiti WTO

U Buenos Airesu je 10. prosinca s radom počela ministarska konferencija  WTO-a, koja se održava svake dvije godine. Većina sudionika konferencije suglasna je u jednom: WTO-u su nužne žurne reforme!

Poznato je od ranije da američki predsjednik Donald Trump oštro kritizira WTO i prijeti američkim izlaskom iz te organizacije. A bez američkog vodstva, malo je vjerojatno postizanje bilo kakvih novih sporazuma. Štoviše, američka administracija sada ometa rad pravosudnom tijelu te organizacije, ne želeći potvrditi nove sudce.

„Čak i ukoliko bi SAD bio maksimalno konstruktivan, mi ne možemo kardinalno poboljšati sustav“, smatra Andrew Crosby, stručnjak iz  Međunarodnog centra za trgovinu i razvoj (International Centre for Trade and Sustainable Development – ICTSD).

Međutim, sabotaža apelacijskog suda WTO-a djelo je ruku Trumpove administracije. 11. prosinca istekao je rok ovlasti europskog sudca Petera Van den Bosschea u tom tijelu. On će biti treći sudac čije su ponovno imenovanje blokirali Amerikanci.

Ukoliko se nastavi ovakav trend, do kraja 2019.g. neće biti sudaca za razmatranje novih postupaka. Profesor s Harvardskog sveučilišta, Mark Wu, zabrinut je kako će neadekvatno sudbeno tijelo potaknuti države na sumnju da je WTO najbolja platforma za riješavanje trgovinskih nesuglasica. „Rizik nije u trenutačnom urušavanju, već u polaganoj smrti kroz tisuću ukidanja“, navodi Wu.

Robert Lighthizer, američki predstavnik za trgovinu, jasno je dao do znanja da bi se Sjedinjene Države htjele vratiti na stari (prije osnivanja WTO-a) sustav riješavanja trgovinskih nesuglasica, kada su moć i utjecaj države, a ne odvjetnici, rješavali sve. Protiv toga, između ostalih, nastupa i trgovinska predstavnica Europske unije Cecilia Malmström.





I za sada nije vidljiv izlaz iz ove slijepe ulice. Bilo koji manevar za zaobilaženje američke blokade apelacijskog suda je politički neprihvatljiv. Pri tom Amerikanci ne govore kakve oni reforme zapravo žele.

U vrijeme kada Trumpova administracija nastoji paralizirati rad sudbenog tijela ove šepajuće organizacije, treba naglasiti, kako je i prethodna američka admnistracija na čelu s Barakom Obamom bila nezadovoljna WTO-om. Malo koja zemlja ne bi htjela reforme te organizacije. Tako Kina, koja je po mišljenju Cecilie Malmström „najproblematičnija članica WTO-a“, ima ekonomski model koji se teško uklapa u sustav WTO-a.

Radi se o tome, da su pravila WTO-a utvrđena početkom 1990—ih godina, učitavajući i države s prijelaznom ekonomijom, poput onih u Istočnoj Europi, pa pojedini analitičari smatraju kako su ona nemoćna u odnosu na kineski model državnog kapitalizma. Zato Kina danas ima najveći broj nesuglasica s najvažnijim članicama WTO-a.





Pritom je Donald Trump uvjeren kako je sustav WTO toliko neučinkovit , da ga je bolje razrušiti nego krenuti u njegovo popravljanje. I njegovo viđenje stvari oko te organizacije itekako ima šansi za oživotvorenje.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like