Trumpa napustili odvjetnici koji su ga trebali braniti na sudu za opoziv u Senatu

Svega dva tjedna prije početka suđenja za opoziv (impeachment) bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u gornjem domu Kongresa – Senatu, petorica odvjetnika koji su ga trebali zastupati otkazali su angažman. Vijest o tome objavio je CNN.

Radi se Deborah Barbier, Butch Bowersu, Johnny Gasseru, Greg Harrisu i Joshua Howardu.

Razlog neslaganja mogla bi biti Trumpova želja da se obrambena strategija usredotoči na činjenicu da su izbori koje je izgubio navodno namješteni, a ne na pitanje zakonitosti opoziva nakon isteka predsjednikova mandata.

Prošli tjedan objavljeno je da je Trump angažirao Bowersa, odvjetnika iz Južne Karoline koji je zastupao guvernere država i služio u Ministarstvu pravosuđa pod predsjednikom Georgeom W. Bushom. U utorak je Trump angažirao i drugog branitelja u svoj tim, bivšeg tužitelja, a sada odvjetnika za kazneno pravo Barbiera.

Promjene u Trumpovom braniteljskom timu odvijaju se manje od dva tjedna od prije početka postupka. Tko će se sada baviti obranom bivšeg predsjednika, nije poznato.

Zastupnički dom opozivao je Trumpa 13. siječnja pod optužbom za poticanje na nemire na Capitol Hillu s 232 glasa za i 197 protiv. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi potpisala je dokument o njegovu opozivu, te je on bio poslan Senatu  na razmatranje.





Senat razmatra tzv. retroaktivni opoziv – nakon predsjednikova odlaska s dužnosti. Ako Trump bude osuđen, Senat bi mogao odvojeno glasovati o tome hoće li mu zabraniti ponovno obnašanje javnih funkcija. Naime, ne postoji konsenzus ustavnih stručnjaka o tome je li retroaktivni opoziv ustavan, a sudovi to pitanje nikada nisu razmatrali. Zato su senatori preuzeli na sebe rješenje ovog pitanja.

Komentari

komentar





You may also like