Trumpov adut: afera Bidenova sina

Prošloga tjedna konzervativni New York Post objavio je kompromitirajuće mailove s laptopa Huntera Bidena, sina demokratskog predsjedničkog kandidata, koje im je dostavio bivši gradonačelnik New Yorka, današnji Trumpov odvjetnik, Rudy Giuliani.

Hunter Biden ugovorio je 2015. sastanak svoga oca, tadašnjeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, s Vadimom Požarskim, direktorom ukrajinske energetske tvrtke Burisma, da bi manje od osam mjeseci kasnije Biden izvršio pritisak na ukrajinsku vladu da smijeni tužitelja koji je istraživao Burismu. Biden je zaprijetio ukrajinskim vlastima da će zamrznuti američki zajam od milijardu dolara, ako se ne smijeni sporni tužitelj, što se naposljetku i dogodilo.

U drugom mailu, iz svibnja 2014. Požarski se zahvaljuje Hunteru, koji je radio kao savjetnik u Burismi za do 50 tisuća dolara mjesečno, zbog “savjeta o tome na koji bi način mogao iskoristiti vaš utjecaj”.

Odvjetnik Rudyja Giulianija Robert Costello dobio je kopiju hard diska od vlasnika tvrtke koja je popravljala laptop Huntera Bidena, Giuliani je kasnije pustio sporne mailove u medije.

Facebook i Twitter prvotno su cenzurirali dijeljenje članka New York Posta da bi kasnije stavili oznaku upozorenja. Čelnik Twittera Jack Dorsey kasnije je objavio da je “blokiranje” objave bilo “pogrešno”.

Republikanci, konzervativni mediji i komentatori te Donald Trump navode da se Twitter i Facebook miješaju u izbore na Bidenovoj strani.





“Zloupotreba moći big techa prijetnja je našoj demokraciji i slobodi govora. Zato predvodim napore u Senatu kako bi te kompanije bile odgovorne za svoju drsku političku cenzuru”, objavio je u utorak na Instagramu utjecajni republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz.

Republikanci se nadaju da afera može pomoći Trumpu da pobjedi na izborima, dok ankete pokazuju da zaostaje značajno za Bidenom na nacionalnoj razini. Iako je u ključnim državama razlika znatno manja nego na nacionalnoj razini, Biden, po anketama, uživa veću prednost u tim saveznim državama, nego Hillary Clinton prije četiri godine.

Komentari

komentar





You may also like