Trumpov „jastreb“ putuje u Moskvu pripremiti sastanak Putin-Trump

Nakon što su pojedini američki mediji pisali kako savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton putuje u Rusiju radi pripreme sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog čelnika Vladimira  Putina, potvrda te informacije stigla je danas i iz Moskve. Prije toga napominjemo kako je britanski medij The Times danas objavio da službenici Bijele kuće smatraju kako će se susret čelnika dviju najmoćnijih zemalja održati u srpnju.

U četvrtak, 21. lipnja, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov novinare je izvjestio kako je dolazak Johna Boltona u Rusiju planiran. „Koliko je nama poznato, uistinu, taj će se posjet dogoditi. To je sve što vam mi za sada možemo reći“, kazao je Peskov, naglasivši, kako niti Kremlj niti Bijela kuća o tome još nisu dali nikakva službena priopćenja.

Podsjećamo: Donald Trump o svom predstojećem susretu s Vladimirom Putinom govori već dovoljno dugo – prvi put je to učinio nakon što je u ožujku Putinu čestitao na izbornoj pobjedi za predsjednika Rusije. Američki mediji u posljednje vrijeme sve češće govore o pripremi samita Trump-Putin, ali i naglašavaju kako se ona još uvijek nalazi u početnoj fazi. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova navodi kako napredka po tom pitanju još uvijek nema, dok je sam Putin nedavno izjavio, kako se susret s Trumpom još neće dogoditi zbog snažnih unutarameričkih političkih borbi.

Međutim, sama činjenica da Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, poznat kao jedan od najvećih „jastrebova“-neokonzervativaca na američkoj političkoj sceni uopće, putuje u Moskvu, dovoljno govori sama za sebe. On sigurno ne odlazi u turističke svrhe, naslađivati se ljepotama ruske prijestolnice, a gotovo sigurno ga ne zanima niti svjetsko nogometno prvenstvo, na kojemu ionako nema američke reprezentacije. Radi se o jednostavnoj stvari, na koju Geopolitika News postojano ukazuje u svojim analizama: niti jedno ključno krizno žarište, koje danas opterećuje međunarodnu zajednicu, nije moguće riješiti bez političkog dogovora Moskve i Washingtona. Zapadne proturuske sankcije, uvedene još 2014.g., i pored nesumnjivih teškoća koje su proizvele po funkcioniranje ruskog gospodarstva nisu dovele do onog krajnjeg učinka i cilja koji je pred njih bio postavljen: destabilizacije Rusije i smjene Putinove vlasti.

U tim i takvim okolnostima, kada nije moguće vojno riješenje problema (rat između dviju jedinih nuklearnih velesila nije moguć niti ga one ozbiljno razmatraju, usprkos ratobornim medijima s obiju strana i isto takvoj retorici vojnih službenika), dijalog između dviju strana jednostavno mora otpočeti. A on će jedino imati smisla i učinka ukoliko ga pokrenu šefovi dviju država – dakle, ukoliko se odvija na najvišoj državnoj razini. To, naravno, nikako ne znači kako će Putin i Trump bilo što konkretno uopće uspjeti dogovoriti. Ali, jednako kao i u slučaju samita Trump – Kim Jong-un, važno je pokrenuti pregovaračke procese i tako omogućiti smanjenje napetosti. Sve drugo, sada, u vrijeme kada su američko-ruski odnosi možda i gori nego na vrhuncu hladnog rata i kada nije isključena mogućnost za pojavu incidentnih situacija (makar i nenamjernih, slučajnih) koje mogu dovesti do eskalacije sukoba s neslućenim posljedicama i nije važno. Jer do pune normalizacije američko-ruskih odnosa ionako je još dalek i trnovit put. Tim više, odnekud se mora početi, jer takvo stanje ne može trajati unedogled.
Poteze ovog tipa Geopolitika News najavila je još ranije, uoči i odmah po imenovanju Johna Boltona na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost. Dio tih najava možete pročitati i u komentaru ispod ovog teksta.

Komentar Z. Metera o susretu Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost s ruskim veleposlanikom u SAD-u

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

loading...

You may also like