Trumpov savjetnik: SAD vodi gospodarski rat protiv Kine. Hegemon će biti samo jedan

U intervjuu američkom mediju American Prospect, glavni strateški savjetnik predsjednika Donala Trumpa, Steve Bannon, izjavio je kako njegova zemlja vodi gospodarski rat protiv Kine.

„Mi se nalazimo u stanju gospodarskog rata s Kinom. Oni se ne ustručavaju govoriti o tome što rade. Jedan od nas postat će hegemon u slijedećih 25-30 godina. I ako mi zaostanemo na tom putu, to će biti oni“, kazao je Bannon u intervjuu.

„Ako mi nastavimo ignoriranje, kroz pet ili deset godina doći ćemo do one točke od koje se više nikada nećemo moći oporaviti“, izjavio je Trumpov strateški savjetnik.

Također je kazao kako Peking može postići dogovor koji bi doveo do zamrzavanja sjevernokorejskog nuklearnog programa, a Washington bi u tom slučaju povukao svoju vojsku s Korejskog poluotoka. Međutim, prema mišljenju Bannona, to je moguće samo u daljnjoj perspektivi.

Ipak je naglasio kako za problem Sjeverne Koreje ne postoji vojno riješenje: „Do tada, dok bilo tko ne ponudi riješenje koje će mi pokazati da u Seulu u 30 minuta od primjene (od strane Sjeverne Koreje) konvencionalnog oružja neće poginuti 10 milijuna ljudi, ja ne znam o čemu je tu moguće govoriti. Zaboravite na to, vojnog riješenja tu nema.“Podsjećamo: prije nekoliko dana priopćeno je kako  predsjednik SAD-a Donald Trump planira iskoristiti članak 301. Trgovinskog zakona iz 1974. godine, koji omogućuje jednostranu uspostavu barijera za uvoz i izvoz roba. Takav potez može rezultirati povišenjem carina na uvoz kineske robe (info: Politico).

Trump također namjerava pokrenuti istragu o kineskoj krađi intelektualnog vlasništva.

Službeni Peking nastoji sniziti tenzije, međutim, prije dva dana je kineska vlada najavila odlučan odgovor ukoliko SAD pooštri pravila o međusobnoj trgovini.

Ukoliko dođe do stvarnog gospodarskog rata, samo je mali korak od otpočinjanja i onog „vrućeg“ – vojnog.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like