Trumpov trijumf nad Kongresom: propao pokušaj otvaranja impeachmenta. Poučak za hrvatske državnike!

Najsmješniji projekt u mom životu. Tako je američki predsjednik Donald Trump prokomentirao pokušaj Predstavničkog doma Kongresa (u kojemu većinu imaju demokrati) za pokretanje kongresne procedure o njegovom impeachmentu (smjeni). Povod za to glasovanje bile su Trumpove nedavne izjave protiv četiriju tamnoputih zastupnica Kongresa iz redova tzv. naprednjaka u Demokratskoj stranci, koje su mnogi demokrati okarakterizirali kao rasističke. Evo kako je sve to završilo:

332 kongresmena „protiv“, 95 „za“ i 1 suzdržani u svezi prijedloga za pokretanje procedure  o Trumpovom impeachmentu zbog njegovih spomenutih oštrih ali i „proruskih“ izjava, označilo je bolnu provalu njegovih oponenata iz redova Demokratske stranke u američkom Kongresu.

„Tek što je završilo „veliko“ glasovanje o impeachmentu. To je najružniji projekt u kojem sam ja bio figura. Protiv te inicijative glasovala je velika većina i to je kraj priče. Demokrati se sada mogu mirno vratiti svome radu“, bio je sarkastičan američki čelnik Donald Trump nakon svoje najnovije velike pobjede. Jer vidljivo je kako inicijativu, koju je predložio kongresmen-demokrat Al Green iz Teksasa,  nisu podržali niti brojni zastupnici iz njegove stranke, između kojih i oni nejnepomirljiviji u svom odnosu prema Trumpu. Prema njihovom mišljenju Trump ima pravo kritizirati one koji kritiziraju državu čiji je on vođa, a to je, zapravo, velika istina iz koje bi i hrvatski državni dužnosnici trebali izvući poučak.

Najupečatljiviji dokaz o kolikoj se pobjedi Donalda Trumpa radi, jesu riječi demokratskog kongresmena Johna Kennedyja, koji kaže: „To je Amerika! I ako vam se ne sviđa naša država, vi ju u bilo koje vrijeme možete napustiti. Mislim kako takvo razmišljanje ima pravo na život. Pri svom uvažavanju onih kongresmenica (gore spomenutih, neameričkoga porijekla, op. a.), ja mislim kako one a priori smatraju SAD zlom državom, a većinu Amerikanaca rasistima. Ja osobno iz dubine duše s tim nisam suglasan!“

Sličnost sa stanjem u Hrvatskoj i njezinim brojnim kritičarima, poglavito onima koji je a priori smatraju „slučajnom“ ili „na zločinu utemeljenom državom“, a Hrvate fašistima i ustašama (a u međuvremenu su objeručke prihvatili hrvatsko državljanstvo!), u ovim riječima američkog kongresmena itekako može biti vidljiva.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like