Trumpov zet nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov zet Jared Kushner i njegov zamjenik Avi Berkowitz nominirani su za Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u pregovorima i potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i četiri arapske zemlje. Sporazumi su najavljeni u roku od četiri mjeseca, od sredine kolovoza do sredine prosinca, i najznačajniji su diplomatski proboj na Bliskom istoku u posljednjih 25 godina, dok se istotobno regija priprema za dugotrajni sukob  s Iranom. O tome je 1. Veljače izvijestio Reuters.

Njih je dvojicu za Nobelovu nagradu za mir nominirao Alan Dershowitz , koji je na to imao pravo kao počasni profesor na Harvardskom pravnom fakultetu.

Alan Dershowitz obranio je Donalda Trumpa na njegovom prvom suđenju za opoziv (impeachment) prošle godine i izjavio je u komentaru za The Wall Street Journal 20. siječnja da bi Senat trebao odbiti članak o opozivu Trumpa u svezi  napada na Capitol u Washingtonu 6. siječnja, jer više nije predsjednik.

Podsjećamo: Izrael, Bahrein i UAE potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa – tzv. Abrahamov sporazum – 15. rujna 2020. godine, a svečanost potpisivanja održana je u Bijeloj kući u nazočnosti tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.  Emirati i Bahrein tada su postali treća i četvrta zemlja arapskog svijeta koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom nakon Egipta (1979.) i Jordana (1994.).

 

 





Komentari

komentar

You may also like