Trumpova kompanija kažnjena s 1,6 milijuna dolara zbog porezne prijevare

Obiteljska tvrtka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Trump Organization, osuđena je u petak u New Yorku na maksimalnu kaznu u iznosu 1,6 milijuna dolara za financijsku i poreznu prijevaru, priopćio je glavni tužitelj Manhattana, prenosi Reuters.

Kompaniji američkog milijardera, kandidata za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024., sudilo se za financijsku prijevaru i za krivotvorenje poreznih prijava kako bi od porezne službe sakrio financijske naknade nekim visokim dužnosnicima.

Ovo je prvi takav slučaj koji se vodi na kaznenom sudu protiv grupacije bivšeg američkog predsjednika (2017.-2021.) u koju ulaze klubovi za golf, luksuzni hoteli i nekretnine. Trump Organization očekuje u 2023. još veće suđenje u građanskoj parnici u drugom predmetu za financijsku prijevaru.

Glavni tužitelj Alvin Bragg izrazio je zadovoljstvo u priopćenju poručivši dasu  “danas tvrtke bivšeg predsjednika Trumpa osuđene na maksimalne novčane kazne dopuštene po zakonu, nakon povijesnih presuda za 17 kaznenih djela”

Dvjema tvrtkama, Trump Corporationu i Trump Payroll Corporationu, konkretno se stavljalo na teret da su visokim dužnosnicima osigurale financijsku i korist u naravi, skrivajući ih od poreznih vlasti kako ne bi platili porez, od 2005. do 2018. Među njima je poznati bivši financijski direktor tvrtke Allen Weisselberg, koji je dugo bio veoma blizak s Donaldom Trumpom i koji je priznao krivnju po 15 točaka optužnice te je u utorak osuđen u istom predmetu na pet mjeseci strogog zatvora i dva milijuna dolara kazne. Nakon izricanja presude Weisselberga (75) koji je 1973. počeo raditi kao računovođa za oca Donalda Trumpa, u lisičinama je sproveden u zatvor Rikers Island, gdje će služiti kaznu.

Zastupnički dom Kongresa objavio šest godina Trumpovih poreznih prijava





Komentari

komentar





You may also like