Trumpova nova strategija o Afganistanu (Video)

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je novu američku strategiju o normalizaciji stanja u Afganistanu, a govor američkog vođe na tu temu u cjelosti možete pogledati na njegovoj facebook stranici.

Najvažniji element nove strategije je Trumpovo odbacivanje ideje o  povlačenju američke vojske iz Afganistana i najava rata do konačne pobjede. Predsjednik SAD-a je izjavio, kako je morao odbaciti prethodne planove o povlačenju iz Afganistana, nakon što je podrobno izučio stanje u toj zemlji.

„Brzo povlačenje vojske može dovesti do predviđenih posljedica. Ono bi izazvalo vakuum koji bi ispunili teroristi, kako se to dogodilo prije 11. rujna (2001.g. i velikog terorističkog napada na SAD, op. GN.)“, kazao je Trump.

Štoviše, izjavio je kako SAD više neće priopćavati o svojim daljnjim planovima vezano uz vojne poteze, a također će tajnim držati i broj svojih vojnika u Afganistanu.

Nova  Trumpova strategija u stvarnosti preslikava povijest protuvojne retorike koju je po toj temi protežirao njegov prethodnik Barak Obama, koji je u svojoj predizbornoj kampanji najavljivao američko vojno povlačenje iz Afganistana i Iraka, od čega je ubrzo po ustoličenju u Bijelu kuću morao odustati. Obama je tek na kraju svog predsjedničkog mandata uspio djelomično ispuniti svoja predizborna obećanja o povlačenju američkih vojnika.

Treba biti precizan i reći kako se Donald Trump tijekom svoje predizborne kampanje nikada nije eksplicite izjasnio o američkom vojnom povlačenju iz Afganistana, ali je u više navrata spominjao kako ne može ignorirati činjenicu da se u toj zemlji vodi jedan od najtežih ratova i da se tisuće američkih vojnika tamo još uvjek nalazi.





Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, Talibani su upravo njega pozvali na povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, kao preduvjet za postizanje mira. Međutim, Trumpovi savjetnici su ga od toga vrlo brzo odgovorili, upozorivši, kako će bez potpore inozemnih vojnih i zračnih snaga ta država vrlo brzo pasti u talibanske terorističke ruke i u ruke „Islamske države“ čije su se snage tijekom 2016. godine aktivno uključile u borbe u toj zemlji. S obzirom na žrtve koje su američki vojnici podnjeli tijekom višegodišnjeg oružanog sukoba u Afganistanu, ali i s obzirom na Trumpovu retoriku o totalnoj borbi protiv „Islamske države“, odmah je bilo jasno kako o bilo kakvom američkom povlačenju iz te zemlje ne može biti riječi.

Slijedeći važan element Trumpove nove strategije o  Afganistanu je veća suradnja s Indijom i nastavak pritiska na Pakistan.

„Oni (Islamabad, op. GN.) će izgubiti puno ukoliko nastave skrivati teroriste koji predstavljaju ugrozu za regiju i ne samo to. Pakistan može puno dobiti ukoliko se pridruži našim naporima u Afganistanu“, izjavio je Trump, svjestan važnosti te zemlje u tom dijelu svijeta. Pritom je izrazio i zabrinutost činjenicom kako Pakistan i Indija imaju nuklearno naoružanje, a s obzirom na njihove loše međusobne odnose.





Američki prioritet je, nastavio je Trump dalje, razvoj strateških odnosa s Indijom, jer je ta zemlja „najveća svjetska demokracija i ključni američki partner u sferi sigurnosti i ekonomije“.
„Mi cijenimo veliku ulogu Indije u stabilizaciji Afganistana, ali Indija dobiva i milijarde dolara od trgovine sa Sjedinjenim Državama, kako bi pružala veliku gospodarsku potporu za riješenje sukoba u Afganistanu“, kazao je Donald Trump.

Istodobno je pozornost stavio na to, kako SAD odustaje od svoje prijašnje strategije „nametanja demokracije po svim kutcima svijeta“, jer to iziskuje previše napora, vremena i novca.
„Nećemo koristiti američke oružane snage radi uspostave demokracije u dalekim krajevima ili željeti graditi druge zemlje prema našem obrascu i slično nama. Mi ne molimo druge za promjenu njihovog načina života, ali molimo slijediti zajedničke ciljeve koji će omogućiti našoj djeci bolji život“, izjavio je američki predsjednik.

Geopolitika.News uskoro će dostaviti podrobniju analizu nove američke strategije o Afganistanu u kojoj, kako ćemo vidjeti, niti nema nekih bitnijih promjena, kao što neće biti većih promjena niti glede povećanja broja američkih vojnika u toj zemlji.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like