Trumpova „slonovska diplomacija“ naljutila saudijskog prijestolonasljednika

Uzburkali su se odnosi dvaju velikih bliskoistočnih saveznika – SAD-a i Saudijske Arabije, i to, ništa neobično, krivnjom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se po pitanju  diplomatske retorike i tzv. političke korektnosti snalazi kao „slon u staklenoj posudi“.

Najprije je Trump, 3. listopada, u američkoj saveznoj državi Mississippi, javno izjavio slijedeće: „Mi štitimo Saudijsku Arabiju. To je bogata zemlja, a ja volim kralja Salmana. Ali ja sam kralju rekao: mi vas štitimo i vi tamo ne biste opstali niti dva tjedna bez vojne pomoći Amerike.“

Iako Trump nije precizirao kada je saudijskom kralju kazao te riječi, ipak možemo podsjetiti kako su njih dvojica posljednji put telefonski razgovarali u subotu, 29. rujna, kada je američki vođa ponovo pozvao saudijskog monarha na održavanje stabilnosti svjetskog tržišta nafte dodatnim saudijskim povećanjem proizvodnje. Naime, približava se početak novih američkih protuiranskih sankcija koje će se odnositi na iranski energetski sektor, zbog kojih se očekuje znatan pad iranskog izvoza „crnog zlata“, a time i manjak nafte na tržištima, što može dovesti do njezinog novog poskupljenja. A to Trumpu nikako ne ide u prilog u kontekstu nadolazećih izbora za kongres u studenom ove godine, o kojima u mnogomu ovisi njegov daljnji politički život, ili, u najboljem slučaju, komoditet u donošenju političkih odluka.

Međutim, spomenute Trumpove riječi iz države Mississippi nisu dobro sjele mladom saudijskom prijestolonasljedniku Muhammedu bin-Salmanu, koji je u intervjuu za agenciju Bloomberg izjavio slijedeće: „Mi ništa nećemo plaćati za našu sigurnost. Sve oružje, koje smo dobili od SAD-a, bilo je kupljeno za novac, to nisu besplatne isporuke.“ Princ je izjavio kako je saudijski program naoružanja promijenio svoj smijer i vratio se kupnji upravo američkog oružja,i da više od 60% isporuka dolazi iz SAD-a.

Odgovarajući na pitanje novinara, hoće li odnosi SAD-a i Saudijske Arabije ostati na istoj razini kao i 24 sata prije (spomenute Trumpove izjave), princ Salman je izjavio, kako „ukoliko pogledamo sliku u cijelosti, u nas je 99% dobrih stvari i jedan posto problema“.U uvjetima brojnih bliskoistočnih kriznih žarišta i napetih odnosa Saudijske Arabije s Iranom, Katarom, Jemenom, Sirijom i td., jasno je kako saudijski prijestolonasljednik, iako, sasvim sigurno, ljut zbog Trumpove nediplomatske izjave koja šteti ugledu saudijskog državnog vrha i dvorca u Rijadu, kako u regiji tako i kod kuće, na upit Bloombergovog novinara i nije mogao ništa drugo odgovoriti.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like