Trumpove igre s kineskim TikTok-om. Na kraju će svi biti zadovoljni

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je zatražio zabranu poslovanja popularne kineske društvene platforme TikTok u SAD-u. Ali problem se pokazao neočekivano velik s obzirom kako u SAD-u korisnika po popularnosti brzo rastućega TikToka ima već oko 100 milijuna pa takav potez sigurno po Trumpa ne bi bio koristan u kontekstu nadolazećih predsjedničkih izbora 3. studenog. U prošli vikend izbjegnuta je blokada kineskog WeChata u Google Play-u i AppStore-u. Zabrana je trebala stupiti na snagu u nedjelju, ali je odluku američkog Ministarstva trgovine zaustavio sud.

Naime, predsjednik Trump ipak je u posljednji trenutak odobrio posao o preuzimanju američkog segmenta poslovanja kineske mreže TikTok od tvrtke Oracle. A partner Oraclea u tom poslu bit će i Walmart. Trump je, međutim, pri tom postavio neke svoje preduvjete koji su u nekom dijelu bili neočekivani. Svi sudionici ovoga posla moraju osnovati fond s iznosom od 5 milijardi dolara, a novac bi trebao ići za obrazovanje djece u raznim predmetima, uključno i povijesti. Trump također smatra kako TikTok, koji će očuvati svoje ime na američkom tržištu, više neće biti vezan uz Kinu, a da će SAD dobivati ogromne novce kroz porez, kao i to, da će nova mega-tvrtka u vlasništvu SAD-a koja će biti vlasnik TikToka u zemlji osigurati čak 25 tisuća novih radnih mjesta.

Bez obzira na nove Trumpove uvjete posao neće biti upitan. Navodno su sve zainteresirane strane potpuno suglasne i s tim uvjetima,  pa na kraju ne bi trebalo biti problema ili neugodnih iznenađenja.

A kineski vlasnik TikToka, koji je na ovo pristao, ne samo da je izvrsno prošao s obzirom na trenutačno konfuzno stanje u sferi IT tehnologija na globalnoj razini, i s obzirom kako mu je donedavno prijetilo potpuno protjerivanje iz SAD-a zbog navodnog i ničim dokazanog praćenja američkih građana-korisnika njegovih usluga tj. ilegalnim prikupljanjem njihovih osobnih podataka. On je u takvim uvjetima sada zaradio 60 milijardi dolara za prodaju svog tržišnog segmenta SAD-u, očuvavši pritom i naziv kompanije i omogućivši si sudjelovanje u akcijama na američkom burzovnom tržištu.

Drugim riječima, čini se kako će na kraju ipak svi biti zadovoljni: i Kinezi i Amerikanci koji se njihovim IT-tehnologijama koriste, ali i sam Donald Trump, koji svoje sugrađane ipak nije lišio usluga „opasnih kineskih tehnologija“, koje su, k tome – i „ukradene“, već je osigurao i izgradnju nove američke mega-tvrtke za taj kineski proizvod koja će porez plaćati u SAD-u, s velikim brojem novih radnih mjesta – izvrsno za vrhunac predizborne kampanje u kojemu se Sjedinjene Države upravo nalaze.

 





Komentari

komentar

You may also like