Trumpovi novi uvjeti za trgovinski sporazum s Kinom

Američki predsjednik Donald Trump i visoki službenici američke administracije odbacili su zabrinutost u svezi usporavanja američkog gospodarskog rasta i jačanja rizika od recesije, neovisno o nestabilnom tjednu na tamošnjim financijskim tržištima. Rizik od recesije je minimalan, a trgovinski rat s Kinom SAD-u ne nanosi štetu, tvrde oni.

Sinoć je američki čelnik Donald Trump izjavio kako Bijela kuća sve radi „potpuno pravilno“, da su američki potrošači „bogati“, da je on jako smanjio poreze zbog čega potrošači „sada imaju puno novaca“.  Također je izjavio kako, bez obzira što je (pogrešno, op. a.) smatrao da je Kina spremna za sporazum, on sam „još nije spreman sklopiti sporazum“.

Pri tom je zanimljivo da je Trump u sve to unio i jedan novi element, kazavši, kako bi Bijela kuća željela da Peking najprije „humano“ razrješi stanje u Hong Kongu, vezano uz tamošnje gotovo tromjesečne protuvladine prosvijede.

Trumpov ekonomski savjetnik i jedan od glavnih pregovarača s Kinom Larry Kudlow, izjavio je kako će pregovarači dviju strana (telefonski, op. a.) razgovarati još 10-ak dana, i u slučaju da bude uspjeha, kineska delegacija stići će u SAD na daljnje pregovore o završetku trgovinskog rata koji ima ozbiljne posljedice po rast globalne ekonomije.

Komentari

komentar0 komentara

You may also like