Trumpovi savjetnici rade na sankcijama protiv Kine

U tijeku je novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa izazvano učestalim sjevernokorejskim raketnim testiranjima, a poglavito nakon u petak izvršenog drugog po redu lansiranja sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete, za koje administracija predsjednika Donalda Trumpa drži suodgovornom službeni Peking jer, navodno, ne čini dovoljno da primiri svog ratobornog komunističkog partnera u Pjongjangu.

Sjevernokorejska problematika samo je dodatak već ionako velikim i dugogodišnjim nesuglasicama dviju supersila vezanim uz akvatorij Južno-kineskog i Istočno-kineskog mora i tamošnjim teritorijalnim sporovima koje Kina ima s pojedinim zemljama regije.

Prema pisanju američkog medija Politico, prošlog vikenda savjetnici predsjednika Donalda Trumpa sastali su se zbog razmatranja teme oko uvođenju niza gospodarskih mjera (sankcija) protiv Kine ali nikakvu odluku o tome još nisu usvojili.

Taj medij navodi, kako postoji nekoliko opcija, uključno trgovinskih ograničenja ali i gospodarskih sankcija, a još je rano govoriti za što će se od toga odlučiti predsjednik Trump.

On smatra kako Kina ne ulaže dovoljno napora kako bi uvjerila Sjevernu Koreju na nužnost zaustavljanja razvoja njezinog nuklearnog programa i oružja koje može izvršiti napad na teritorij SAD-a.

Osim toga, Trump je više puta govorio o kineskoj „nedobronamjernosti“ u praktičnoj provedbi međusobne trgovine i da je zbog toga „vrlo razočaran“. Tako je jučer na Twitteru objavio slijedeće: „Naše glupe bivše vođe dozvolili su im (Kinezima, op. GN.) zaraditi stotine milijardi dolara godišnje, a oni NIŠTA nisu učinili za nas u odnosu prema Sjevernoj Koreji, samo su pričali. Mi više nećemo dozvoliti nastavak toga. Kina je mogla lako taj problem riješiti!“





Pojedini Trumpovi savjetnici, poput Stephena Millera, savjetnika za politička pitanja, Stevea Bannona, glavnog stratega, i Petera Navarra, savjetnika za trgovinu, već odavno nastoje Trumpa nagovoriti na oštriji smjer američkih odnosa prema Pekingu.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like