Truss: Stanje u Ukrajini moglo bi prerasti u sukob s NATO-om

Stanje u Ukrajini bi na kraju mogla eskalirati u sukob s NATO-om ako se ne zaustave ruske akcije, izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. za britanski Sky News.

Sukob u Ukrajini mogao bi potrajati “niz godina” i Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti “spremno na vrlo dugo razdoblje” u suočavanju s ruskom agresijom, izjavila je britanska šefica diplomacije za spomenuti medij.

“Bojim se da ovo neće biti brzo gotovo”, dodala je, kazavši dalje kako Rusija može uporabiti i još puno gore oružje u borbama na ukrajinskom tlu, poput tzv. vakumskih bombi koje usisavaju kisik stvarajući snažne eksplozije visoke temperature koje mogu oštetiti unutarnje organe.

“Ali mi se ne borimo samo za Ukrajince, za njihov suverenitet i pravo na samoopredjeljenje, ovaj dugi sukob je oko slobode i demokracije u Europi. Ako ne zaustavimo Putina u Ukrajini, drugi će biti u opasnosti: baltičke zemlje, Poljska, Moldavija. I to može rezultirati sukobom s NATO-om, a mi to ne želimo”, izjavila je Truss za Sky News.

Dodala je da su gospodarski gubici koje će Europa morati pretrpjeti neusporedivi s gubicima Ukrajine.

Komentari

komentar





You may also like