Tržišta: krah, panika i kaos

Tržišta je zahvatila panika. To više ne treba nazivati jednostavnom korekcijom: svjetski indeksi padaju za 3-6% na dan, a stabilnost aktiva je došla do kriznih razina.

Sve je počelo na američkom tržištu. Najprije je u petak došlo do pada za oko 2%, ali se u ponedjeljak pad nastavio i u određenom trenutku je nastao kaos. Vrijednost obveznica počela je naglo padati, a kotacija aktiva fondova je krahirala, završivši dan padom od cca 3,5%.

Sve tržišne sheme, po svemu sudeći, bile su slomljene i počelo je kaotično skrivanje pozicija. Panika se raširila i na azijsko tržište, gdje je japanski Nikkei izgubio oko 6%, jednako kao i hongkonški indeks.

Sada tržišna kretanja mogu biti toliko oštra da je moguće da pojedini treideri i investitori više i ne nastave svoj rad na financijskim tržištima.

Sve to sliči na vrijeme posljednje velike financijske krize.




Zerohedge

U vrijeme panike na financijskim tržištima investitori počinju prebacivanja na obveznice, što je sada i vidljivo.





Zanimljivo je kako je najnovija tržišna kriza počela nedugo nakon smjene predsjednice Vijeća guvernera američkog Sustava federalnih rezervi Janet Yellen.

Što se tiče određivanja perspektive daljnjeg kretanja, u ovako posloženim elementima teško je govoriti o nečem konkretnom. Nitko ne zna koliko će snažno pasti tržište i kada će se obnoviti njegov rast.

Bilo koji pad počinje neočekivano. Iako mnogi pad mogu predskazati, njegov stvarni učinak je iznenadan. Tako se još jučer činilo da će se tržište smiriti i da takvog pada neće biti, ali sve se dogodilo puno drametičnije nego li je bilo tko očekivao.




Osim toga, i kriptovaluta, na koju sad u čitavom svijetu ide napad, trpi posljedični udar. Tečaj bitcoina  u trenu je dosegao 6 tisuća dolara.

Naravno, to je još kakva-takva vrijednost, ali u usporedbi s 20 tisuća dolara krajem prošle godine, to je samo ostatak.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like